Перничани протестираха срещу незаконния въгледобив

OFFNews 01 април 2016 в 11:01 2375 0

Перник

Снимка Нова телевизия

Перничани с предпазни каски протестираха пред общината

Граждани на Перник протестираха срещу въгледобива от незаконни мини, които рушат домовете им, както и срещу копаенето на въглища, извършвано от роми в изоставени шахти. Група перничани се събраха пред общината с каски и кирки, за да изразят недоволството си от случващото се.

Те вече са събрали 280 подписа за прекратяване на въгледобива.

Къщите в три квартала на града са напукани, защото изоставени мини са посещавани от хора, които незаконно добиват въглища, застрашавайки целостта на къщите отгоре и сигурността на хората, живеещи в тях.

"Навсякъде има роми, които копаят. По тези места има незаконен добив на въглища. В последните месеци са активизирани всички институции", признаха от общината. Според представител на областната управа на Перник навсякъде копаят роми, има незаконен добив. През последните месеци обаче били активизирани всички институции. Полицаи конфискували въглищата задържали копачите за 24 часа, но после ги освобождавали.

"Инкриминирането на незаконния въгледобив е решението на проблема. За да се случи това, е необходима промяна в закона", заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.  
Той предложи такъв тип прояви да бъдат наказвани с 4 години затвор, плюс задължителни глоби, които да варират от 50 000 до 300 000 лева. 

Ако се копае с машини, затворът да е до 6 години, а ако са наети и хора за подобен труд - до 10 години затвор, каза Станков.

Работна група е съставила текстове за промяна в Наказателния кодекс и те са изпратени за съгласуване в Министерството на правосъдието. Предстои промените да бъдат внесени в парламента, увери Станков. 

След проверки на Министерството на енергетиката е установено, че наистина има незаконен добив на въглища в Петник. Това заяви пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

"Министерството на енергетиката неколкократно прави проверки и даже преди три дни отново направихме такава. Колегите са установили, че има такъв незаконен добив и са издадени актове", увери Петкова. Тя посочи, че този контрол трябва да бъде много по-засилен и се очаква развитие по тази тема.

Според нея е много важен този въпрос и това хората в този район да се чувстват сигурни. Енергийният министър увери, че работят много активно и се надява с общи усилия да се справят с този проблем.

Освен незаконния добив от физически лица имало и законен добив от открити рудници, които са на 30 м от домовете на хората, твърдят протестиращите. Зам.-министърът обеща концесиите, една от които вече е изтекла,  да не бъдат продължавани. Перничани поискаха от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от председателя на общинския съвет Иво Савов да започне процедура по изваждането на на запасите на участък “Гладно Поле“и „Стара Тева“от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България.

В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров протестиращите настояха той да извърши няколко проверки на концесионния договор и концесионера, като организаторите на протеста твърдят, че се излиза извън концесионната площ, застрашено е електроподаването за 1/3 от града.

„Молим за проверка на дейността на фирмите с участие на гражданина Филип Жул Огюстен Уотле в България. При наблюдение дейността на Минно дружество АД, А Б С Транспорт, Сава Секюрити ООД, Балкан Коул Трейдинг ООД, Ерантис АД, Минно дружество-Белоградчик ООД, УОТЛЕ-ООД, Рекоул ООД., смятаме че има предпоставки да се укриват и да не се плащат данъци чрез така описаните свързани юридически лица. Като доказан длъжник на държавата към момента тече прехвърляне на активи от фирма Рекоул ООД към трети лица“, пишат протестиращите до Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови