Новите февруарски протести: по-слаби от очакваното (хронология и видео)

OFFNews 28 януари 2016 в 15:20 21570 35

Днешният национален протест срещу правителството се оказа по-слаб

Днешният национален протест срещу правителството се оказа по-слаб първоначалните заявки. Не се стигна до сериозни инциденти.

Около 500 протестиращи се събраха пред Народното събрание на протест срещу управляващите, организиран във Facebook, където 2800 души бяха потвърдили, че ще присъстват, а поканени бяха 122 000. 

Около парламента бе струпана много полиция. Протестиращите посрещнаха новината за оставката на министъра на образованието Тодор Танев с радостни викове.

След 17:15 часа страстите се разгорещиха, част от участниците разкъсаха полицейския кордон, който ги отделяше от бул. "Цар Освободител". Наложи се органите на реда бързо да направят втори кордон пред Народното събрание. Сред демонстрантите имаше млади момчета с шалове на лицата.

Движението на автомобили пред парламента бе спряно. В края на демонстрацията органите на реда задържаха момче, което хвърляше снежни топки по сградата на Народно събрание. Това доведе до второ повишаване на напрежението, което обаче бързо премина и хората се разотидоха. Младежът беше арестуван. 

Протестът приключи в 18:15 часа, а движението бе възстановен.

Хронология на събитията: 

15: 20 ч. Полицията е повече от протестиращите пред парламента. Полицаите са оградили сградата на Народното събрание. Петнайсетина микробуса на жандармерията са паркирани от източната страна на парламента. Два автобуса с униформени и две пожарни са в готовност да се включат в охраната. 

Движението по бул. "Цар Освободител" не е спряно, не се забелязват автобуси от провинцията с протестиращи. Гражданите - предимно младежи - скандират "Оставка", "Мафия", "НАТО - вън", "Стоп на окупацията". 

15:27 ч. Броят на протестиращите се увеличава. Част от протестиращите се възмущават колко малко хора са се събрали. Тук са симпатизанти на Боян Расате от БНС - НД. Те пуснаха в общината молбата за разрешение за протеста.

15:55 ч. Националният химн звучи, но по-голямата част от протестиращите не му обръщат внимание. Само малка групичка пее "Мила родино".

16:00 ч. Възрастните хора на протеста се увеличават. Група момчета с ленти на БНС-НД изхвърлиха от протеста младеж в нетрезво състояние. Протестиращите обвиниха медиите, че на площада има малко хора, защото всички телевизии обявили, че ще има кървави размирици.

"Медиите отказаха много хора от цялата страна да дойдат тук днес. Имайте едно наум за медиите. Манипулират ви", каза една протестираща по мегафон.

16:25 ч. Част от демонстрантите започват да се разотиват. Движението пред сградата на парламента е нормално. Участниците в протеста ликуват след новината за поисканата оставка на образователния министър Тодор Танев.

16:36 ч. От пресцентъра на МВР съобщават, че столичните полицаи са задържали десет души преди началото на протестния митинг в центъра на София. Част от тях са били без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети - боксове, палки и ножове. Повечето от задържаните са от провинцията, те са отведени в столичното Пето РУ. 

16:44 ч. Протестиращите твърдят, че съобщението на МВР е лъжа. На протеста присъстват хора от футболни агитки. 

17:00 ч. Участниците се разотиват, част от хората крещят "еничери". Протестиращите са си създали вътрешна охрана, която следи за спазването на реда. Това са млади момчета с бръснати глави. Отличават се по ленти с трибагреници и символа на БНС-НД. 

17:05 ч. Част от протестиращите като по команда се преместиха вдясно от паметника на Цар Освободител. Сред участниците в протеста има представители на мотоклубове. Чуват се нецензурни реплики и скандирания. 

17:17 ч. Протестиращи напират към полицейския кордон в опит да го разкъсат. Жандармерията се строява пред парламента. Полицаите си слагат каски. Демонстрантите успяват да пробият кордона, който ги дели от бул."Цар Освободител". 

17:22 ч. Полицията прави плътен кордон пред сградата на парламента. Движението на автомобили е спряно. Протестиращите провокират полицаите. Крещят им "предатели".

Боян Расате уточнява, че не той, а други организатори са избрали часа и мястото на протеста, но той не може да ги назове. Някои от момчетата, които пробиха кордона, си сложиха шалове на лицата.

17:30 ч. "Всички политици на съд, на съд, на съд. България поема по национален път", скандират протестиращите. Към парламента полетяха няколко снежни топки. Полицията прави втори кордон от обикновени и от специализирани полицаи пред Народното събрание.

17:35 ч. Протестиращите се отдръпват на около 2 метра от полицаите. Нападките към униформените обаче продължават. Множеството ги нарича "резаци и педерасти". Снежни топки продължават да летят към сградата на НС и към полицаите. Йоло Денев отново е в първите редици.

17:50 ч. Младеж обявява, че законният протест е бил разрешен до 17:30 часа. Заявява, че оттук нататък всеки сам поема отговорност за себе си и действията си. Момчетата с маски продължават да си говорят на групички. Продължават с нападките към полицаите, наричат ги "амеби". Казват, че няма как да са си издържали изпитите, отправят упреци, че част от униформените нямат значки.

18:00 ч. Сред множеството тръгва слух за пребито от полицията момче. Протестиращите се отправят към полицейска патрулка, униформените правят кордон около нея. Оказва се, че действително има арестуван. Според очевидец полицаи се опитали да го накарат да спре да хвърля снежни топки по Народното събрание, но то не ги послушало.

Това предизвиква нова вълна на недоволство срещу униформените, но тя преминава бързо. Полицията се опитва да пусне движението по бул. "Цар Освободител", като се изтегля по-близо до паметника.

18:05 ч. Движението на автомобили пред сградата на НС е възстановено.

18:15 ч. Протестиращите се разотиват на малки групи. Полицейското присъствие пред сградата на НС остава засилено.

18:17 ч. Полицаите се изтеглят от района край Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!