Недоволни земеделци на бунт, блокираха булевард в София

OFFNews 22 март 2017 в 13:20 2823 0

Снимка БГНЕС

В няколко града днес недоволни земеделци протестират срещу решението на  земеделския министър, което забрани да се явяват нови кандидати по мерките за биоземеделие. Желанието на земеделците е забраната да бъде моментално отменена, а парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.

Основният протест бе пред Министерството на земеделието, като бе блокиран и столичният бул. "Ал. Стамболийски".

Недоволните отказаха да преговарят, докато министърът на земеделието на слезе при тях.

Земеделци от Софийска област заявиха, че още утре са готови да блокират пътища и да обявят гражданско неподчинение за това, че не са им платени дължимите пари за работа в необлагодетелствани райони, разказва БНР.

Фермерите поставиха ултиматум на министъра още днес да отмени спорната заповед за биологичните мерки и да уволни чиновниците, допуснали проблема. 

Те отказаха да излъчат работна група, която да влезе в преговори в министерството и поискаха министър Христо Бозуков да излезе при тях. 

Земеделците са категорични, че ако днес няма промяна, протестите ще продължат, а пчеларите, които също се включиха в протеста, предупредиха проф.Бозуков, че има риск да влезе в българската политическа история като първият служебен министър, неизкарал докрай краткия си мандат.

Десетки тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, подкрепени и от фермери в района, излязоха на протест на международния път за граничен пункт "Илинден-Екзохи“, в района на село Садово.

Тъй като са били предупредени от полицията, те спряха за кратко движението, пресичайки шосето на пешеходни пътеки. Стотици са хората, които не са получили парите си за предадения тютюн, както и субсидиите за животновъдите, но на протеста дойдоха около 30 земеделски производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови