Над 2000 на протест срещу сечта в Пирин и Витоша (снимки)

OFFNews 11 ноември 2015 в 18:39 7188 9

Снимка Константин Павлов, Facebook

Около 2000 души излязоха на протест в София срещу сечта в Пирин и Витоша. Десетки демонстранти се събраха на екопротести във Варна и Пловдив. 

Протестът беше организиран в социалните мрежи и е под надслов „Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша“.

Поводът за протеста е изсичането на над 20 декара млада гора в природен парк "Витоша". Дръвчетата са били купени с европейски средства и засадени в района на ски писта "Витошко лале“ с доброволен труд.

18.40 часа: Протестиращите се събраха на Попа и блокираха бул. "Патриарх Евтимий" в посока НДК. Протестиращите носят плакати с надпис „Граждани срещу мафията“. Чуват се скандирания "Искаме природа, не искаме бетон".

18.50 часа: Започват и протестите в Пловдив и Варна срещу изсичането на дървета в планините. 

19.00 часа: Шествието в София тръгна по бул. "Патриарх Евтимий", като целта е Министерството на околната среда и водите. Движението по булеварда е затруднено. 

19.15 часа: Много от протестиращите са дошли на колела, някои водят децата си. Протестиращите носят фенерчета, символизиращи желанието им да "осветят" задкулисните екосделки. 

19.20 часа: Над 50 души се събраха пред сградата на общината в Пловдив. Сред протестиращите са и доброволци, помогнали за залесяването на Витоша преди година. 

19.25 часа: Десетки излязоха на протеста във Варна. Те обявиха, че са се събрали, за да дадат гласност на незаконната сеч в природните паркове, и настояха за преработване на плановете за управление на Рила, Пирин и Витоша. 

19.40 часа: В протеста се включи и Русе. Протестиращите избраха да изразят позицията си с пърформанс, представящ "дървото на бъдещето“, ако не се вземат адекватни мерки. На изсъхналите клони бяха окачени снимки на защитени птици и найлонови торбички. 

19.45 часа: Шествието в София преминава спокойно. Демонстрантите пят „Хубава си, моя горо“. На един от плакатите се вижда надпис „На кого са багерите на Витоша?“. 

20.00 часа: Протестът в София вече е пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите настояват, че искат прозрачно пренаписване на плановете за Рила, Пирин и Витоша. 

21.00 часа: Протестът в София приключва, демонстрантите се разотиват. 

На фона на протестите в страната от "Витоша ски" излязоха с позиция по въпроса с изсечените дървета на Витоша. 

"Витоша ски“ АД отговорно заявява, че няма нищо общо с преписваните ни действия на територията на ПП „Витоша“. Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината. Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС – София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът – заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни", пише в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!