Миньори чакат с месеци обезщетенията си, живеят с по 200 лв. на месец

OFFNews - Бургас 07 септември 2016 в 11:45 3602 0

Снимка OFFNews

Вече пети месец миньорите от фалиралия рудник „Черно море“ чакат обезщетенията си, след като близо 300 работници бяха освободени от работа през април.

Днес около 60 души излязоха на пореден протест с искане да получат парите си. Блокираха за кратко първо пътя към Каблешково, а после – и главния път към Слънчев бряг, преди бургаския квартал „Сарафово“.

Много от тях не знаят и колко точно пари имат да получават. По думите им, фишове за заплатите не се дават, превеждат им се някакви суми по картите и те не могат да изчислят колко имат още да взимат. Дължат им се по две обезщетения (за масовото съкращаване и за неспазеното предизвестие), някои имат да получават и заплати, както и пари за невзета платена отпуска. Мнозина от тях живеят и хранят семействата си с парите, които получават от Бюрото по труда – около 200 лв. на месец.

Днес миньорите обвиниха ръководството на мината, както и собствениците, сред които се спряга и името на бизнесмена Христо Ковачки. Според тях не е нормално мина да се ликвидира за един ден и попитаха, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова открива рудници в Македония, защо не е дошла да закрие този до Бургас. Освободените работници насочиха гнева си и към синдикалните лидери в мината, които днес не присъстваха на протеста. По техните думи, те са назначени в ТЕЦ-ове, които също се свързват с Ковачки.

По 1000 лв. средно има да получава всеки работник, поясни директорът на мината Русомир Калоянчев.

В момента около 340 000 лв. остават още да платим на хората, които са освободени от 11 април. Външни фирми, които са в нашата финансова група, дават тези пари. Обещано е това да се случи, но нямам точни сведения кога точно ще се случи“, каза Калоянчев.

Последните пари - по 220 лв. на всеки човек, са пуснати по сметките в петък. Според миньорите, това е направено след като се е разбрало, че те ще протестират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови