Излъгани от Борисов, хората от Лозен се готвят за протест

OFFNews 03 юни 2016 в 19:59 8207 3

Жителите на софийското село Лозен поставиха ултиматум към властта по повод плановете за изграждане на каменни кариери.

Ако до 10 юни разрешението за проучване и добив на инертни материали не бъде изтеглено, хората ще излязат на протест, съобщава Нова телевизия.

От гражданската инициатива "За Лозен" посочват, че мястото, определено за проучванията за кариерата, е на 70 метра от къщите на хората. В района освен красива борова гора, има и два водоема.

Все пак, очаквах казусът да бъде решен в полза на хората, в полза на справедливостта. Разчитах, че министърът на енергетиката ще съобщи за тази новина. А иначе съм изумен от факта, че въпросът е прехвърлен за решаване в съда. И министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи: до произнасянето на съда са прекратени всякакви дейности около кариерата. Ами ако съдът разреши кариерата да започне работа? Чета документите и немея, коментира днес пред агенция БГНЕС депутатът Жельо Бойчев.

На петъчния парламентарен контрол той отправи питане към Петкова "относно издадено Разрешение № 444/03.02.2016 г. от министъра на енергетиката за проучване на строителни материали - подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от ЗПБ, в площ "Гората", разположена в землището на село Лозен, Столична община, област София."

Изумих се от това, което видях като преписка по въпроса с каменната кариера в с. Лозен, на която е дадено разрешение от министъра на енергетиката за проучване на подземни богатства, подчерта депутатът от левицата.

Процедурата по закона за подземните богатства не е спазена, въпреки твърденията от днес на министъра на енергетиката, каза Бойчев.

Виждате колко е голяма документацията по проблема, в нея е и възражението срещу добива в каменната кариера на Йорданка Фандъкова. Пише тук, че нито редът е спазен, нито процедурата е съгласувана със Столична община. За мен това е много интересна схема, извинявам се за израза, но е тарикатски направена. Заинтересованите от отварянето на каменната кариера са се обърнали не към Софийска община, а към главния архитект, който не е ясно как така фокусира образа на цялата община и са му задали поредица от въпроси. Така те тълкуват понятието съгласувателна процедура, обясни Бойчев.

Борисов: Камъни - дал Бог из България, няма нужда да се тревожат хората в Лозен

"Направете всичко, което е възможно по закона, да не се тревожат хората, защото това е действително зона за отдих, те имат идеи там да си направят паркове. Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят. Не виждам никаква нужда там да се тревожат хората".

Това заяви на 11 май премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод недоволството на жителите на Лозен.

На същото заседание на МС Теменужка Петкова обяснява: "Искам само да внеса едно уточнение – ние също в Министерство на енергетиката проведохме среща с гражданите на Лозен, за да чуем съответно и тяхната позиция. Разгледали сме цялата ситуация във връзка с предоставянето на това разрешение. Важно е да отбележим и това, че то е предоставено след като е минала съгласувателната процедура с всички заинтересовани институции, те са дали одобрително становище. При тази ситуация Министерство на енергетиката не е имало друга възможност освен да даде такова разрешение. Така че работим в много тясна връзка със Столична община, предприели сме всички необходими действия, има жалба и ще видим сега, съдът предстои да се произнесе."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!