Бургазлии застанаха срещу багерите,за да спрат строеж пред блоковете им

OFFNews - Бургас 07 декември 2016 в 16:23 7442 0

Снимка OFFNews

Около 30 бургазлии от комплекс „Лазур“ днес се организираха спонтанно и застанаха срещу багерите, опитвайки се да спрат поредния строеж в Бургас.

Мястото е парцел, който се намира зад експозиционния център „Флора“, на метри от морската градина.

Теренът е частен, а инвеститори са бургаските бизнесмени Здравко Станчев и Янко Кесаровски.

Плановете са да се построи блок, около 17 етажа - на метри от съседните блокове. Опасенията на хората са, че слънце повече няма да видят.

Подробният устройствен план на парцела е обект на съдебни спорове. Според прокуратурата – при изготвянето му от общината има допуснати нарушения: неправилно са окрупнени терени на наследниците на земята, незаконно са и „преместени“. Въпреки че има образувани дела, както и проверка на прокуратурата за длъжностно престъпление, евентуално – на служител от община Бургас, това не спира строежът да започне. И по-точно – неговият начален етап – подмяна на ВиК инфраструктурата. Дейностите кипят от няколко дни, но днес бургазлии излязоха срещу багерите. От фирмата изпълнител спряха временно дейностите, за да не пострада някой.

Настояваме строежът да бъде прекратен, подчерта един от домоуправителите на съседните на парцела блокове Николай Кожев.

„От две години обществото от околните блокове се стремим прекратим сделката относно връщането на имотите на семейство Гугучкови, на парцела, на който се намираме. Сезирали сме Окръжната прокуратура, имаме заведено дело, което върви близо една година. Паралелно с това, Окръжната прокуратура е завела досъдебно производство за подправяне на документи. Всичко това е в съда. Десетки пъти сме се срещали и с кмета на община Бургас и сме му връчили и меморандум за спиране на строежите в зелените площи. Както виждате тук, всичко се извършва в зелените площи“, коментира Кожев.

Общината нехае и не ни отговаря как са възстановени земите на наследниците на парцела, които в последствие са продадени на частния инвеститор, казват живеещите наоколо. А гражданите бяха категорични, че няма да допуснат строителството. Подчертаха, че искат зелени площи, светлина и въздух за децата си. Две възрастни бургазлийки бяха още по-твърди – едната заплаши, че е готова да легне в изкопа, а другата – че ще посрещне строителите с брадва.

Бургаският обществен посредник Таньо Атанасов, който дойде на протеста, окачестви това като следствие на мудността на институциите:

Именно под формата на законността се презастрояват площите. Оттам идва негативното настроение на хората. Аз считам, че не е разумно институциите, в лицето на общината, да подценяват негативното настроение, което цари в нашия град. Тази година изтича, а при мен има публични и колективни жалби на няколко хиляди души. Които възразяват в различни части на нашия град да се презастрояват междублокови пространства или да се отнемат зелени площи и да се строят многоетажни сгради около парка и морето“, коментира Таньо Атанасов

Проектът е изцяло частна инициатива, категоричен е Ганчо Тенев, управител на ВиК – Бургас. Дружеството е извършило рутинна процедура, когато има инвестиционно намерение. Ремонтът се извършва със средства на инвеститора. А издаденото разрешително от община Бургас за тази дейност е от август, тази година.

Ремонтът на ВиК инфраструктурата е част от проект, в който е включено и възстановяване на разкопаните терени, благоустрояване, изграждане на улица, паркинг за около 200 места за обществено ползване, казва инж. Яни Георгиев, представител на фирмата, която осъществява строителния надзор.

„Официално, доколкото аз знам, строежът не е спрян. Говоря – с някакъв акт на компетентен орган. Така че, де юре, той би следвало да си продължи. Тоест – може да си продължи“, коментира Георгиев.

Той добави, че подобни обстоятелства пречат на изпълнението на проекта им. А строежът на бъдещата сграда е планиран за началото на 2017 г., уточнява Яни Георгиев. От фирмата – инвеститор отрекоха твърдението, че се строи в зелени площи.

Делата относно Подробния устройствен план, изготвен за парцела, продължават през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!