Бургаски родители: Програмата „Личен асистент“ е подигравка

OFFNews - Бургас 25 май 2016 в 13:07 7361 1

Родители на деца с увреждания от Бургас излязоха днес на протест пред сградата на общината. Причината са орязаните часове по програмата „Личен асистент“. С плакати „Позор! Нямате ли сърца?“ десетина майки се обявиха срещу новия вариант на програмата, който предстои да влезе в сила.

Ако нещата не се променят, няма да подпишем новите си договори - в това е категорична Недялка Гръкова. Тя се грижи за дъщеря си Таня, която страда от детска церебрална парализа.

Отпуснати са часове за лична помощ на деца и лица с увреждания между 10 и 40 часа месечно. Това значи, че ще има хора на два часа, сигурно и на 30 минути дневно. Това е крайно недостатъчно. И е крайно време да се разбере, че на нас проекти не са ни нужни. Време е да разберат, че ние трябва да бъдем на заплата от делигирания бюджет, защото това са проекти, които, рано или късно, свършват. След това – какво правим?“, пита Недялка Гръкова.

До момента тя е била назначена на 6 часа дневно. В новия вариант трябва да се грижи за детето си 2 часа на ден. Кой ще върши това в останалата част от денонощието – не се знае. Недялка е категорична, че отново ще е тя, защото става въпрос за собственото й дете. Ако подпише новия си договор, за да се грижи за дъщеря си, смята, че грубо ще получава около 100 лв. месечно под формата на заплата. С удръжките сумата ще падне на 70 – 80 лв. С които трябва да купува храна, лекарства за детето си, дрехи и да плаща сметки. Затова определя новата програма като „подигравка“. И задава тежкия въпрос – какво ще се случи с родители като нея, когато дойде време да се пенсионират? Защото тогава и родителите, и децата, ще са обречени на гладна смърт.

Потърпевши от новата програма са и самите хора с увреждания. Грета Аспарухова от Бургас казва, че времето, в което ще ползва личния си асистент, пада от 7 на 4 часа дневно.

Има опция към тази програма да имаш личен асистент, след това да има друг човек, който да идва, да ти пазарува, да ти чисти, което е пълна глупост. Той затова е личен асистент – да те обслужва, да ти пазарува. В този смисъл ти трябва да дадеш ключове на още един човек, на който нямаш доверие“, казва Грета.

Тя посочва, че проблемът е още по-сериозен за хората, които са неподвижни и са на легло. Майка й е личен асистент на такъв човек и по този начин тя трябва да си търси още една работа, за да оцелява. А кой ще се грижи за хората с увреждания през това време – никой не знае.

Протестът е насочен към община Бургас, защото те определят начина, по който програмата ще се изпълнява, обясниха родителите. Те настояват часовете, в които ще са лични асистенти, да бъдат поне върнати на старото положение. Както и да бъдат назначени за постоянно, защото грижите, които полагат за децата си, не са почасови, а непрекъснати.

От Министерството на труда и социалната политика са насочили родителите към общинските администрации. Ресорният заместник – кмет Лорис Мануелян, който се срещна с протестиращите родители, обясни проблема с малкото средства, отпуснати по програмата. 96 семейства са били одобрени досега по нея, а парите са стигали за 7 – часов работен ден, а сега е разчетен за двучасов. 500 000 лв. ще бъдат отпуснати на община Бургас за период от 18 месеца, които трябва да бъдат разпределени за близо 150 семейства.

В Бургас министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова поясни, че в следващите два месеца в големите общини, където има по-остра нужда от асистенти, ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс по програмата. Русинова посочи, че от национална вече програмата е насочена изцяло към местните власти.

Търпи корекции. В рамките на съществуващия ресурс, който е 115 млн. лв., има общини, които не са стигнали тавана на проектите. Има достатъчно ресурс, който може да се преразпредели“, коментира Зорница Русинова.

Допълнителни 300 000 лв. ще бъдат отпуснати на община Бургас. Зорница Русинова е поела този ангажимент след среща с кмета Димитър Николов. Това ще стане след 10 юни и средствата ще позволят часовете за грижа за хората с увреждания да бъдат увеличени до 6 – 7 на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови