Бой и арести при протеста срещу Изборния кодекс (видео)

OFFNews 27 април 2016 в 08:00 12267 15

Бой и арести при протеста срещу Изборния кодекс (видео)

Със сблъсъци, бой и арести беше съпроводен протестът срещу промените в Изборния кодекс, който се проведе вчера пред сградата на Народното събрание в София. От инцидента бяха разпространени кадри в социалните мрежи. 

По-късно вчера стана ясно, че полицията е арестувала един от неформалните лидери на протеста – Филип Николов, баща на Деси Николова, станала популярна от снимка от протестите „Орешарски”, съобщава bTV. Филип Николов е задържан заради удар на полицай.

„Всички бяхме много ядосани от това, което се случи пред Народното събрание. Полицията е една маша. Това е една група наемници, която позори пагона си”, каза Манол Глишев, който снощи е присъствал на побоя пред Народното събрание.

„МВР лъже, защото този удар трябва да се докаже. Това не е вярно и ще се окаже, че това е институционална лъжа”, коментира Глишев.

От МВР съобщиха късно снощи, че арестът е направен при нерегламентирани протестни действия. Около 20 часа група граждани са хвърляли предмети по Народното събрание и по излизащи от сградата депутати. Полицаите са задържали 43-годишен мъж, който ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти. Той е отведен в Пето РУ-СДВР, задържан е за 24 часа по чл. 325 от НК (хулиганство, което се наказва с до две години затвор или с пробация и обществено порицание, бел. ред.) и предстои случаят да бъде докладван на прокуратурата.

По време на несъгласуваните протестни действия са установени и други лица, хвърлили предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки, уточниха от МВР.

По думите му протестиращите са видели необозначена кола на МВР паркирана на инвалидно място. В автомобила били натрупани полицейски шапки, жилетки и палки, имала и стикер на МВР.

„Опитах се да мина покрай колата и един униформен се опита да ме спре. Последва спречкване и, неясно защо, един от полицаите много артистично падна на земята”, поясни Глишев.

„Попитахме полицаите защо техен автомобил е паркирал на инвалидно място, те саркастично ни казаха да викнем КАТ, изсмяха ни се. Единствената провокация в тази ситуация беше ограничаването на правата на гражданите свободно да минат по тротоара”, допълни Иво Дошев, свидетел на цялото нещо.

„Реално видеоклиповете показват, че няма удар. Има някакво бутване по рамото на полицая, той прави две крачки назад, удря се в знака, оглежда се и артистично пада на земята и започва да се държи за главата”, допълни Дошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12170

15

нощен страж

27.04 2016 в 15:02

Манол Глистев "Опитах се да мина покрай колата"!
Смях! Качи се на покрива на колата, като преди това я удряше с юмрук. Обаче в едно ги признавам - от "протест", на който има няма бяха 150 дежурни протестъраq успяха да спретнат световна "новина".
Че и полицейско насилие чак :)

12129

13

lubomirsb

27.04 2016 в 11:57

Винаги съм защитавал хората с униформи когато става въпрос за рушвети, работата им като цяло и какво ли още не. Разбирам ги. Не ги мразя, уважавам ги, те са част от нас !
Обаче когато стане въпрос за протест, който е нужен, който е туширан от полицейските органи, еми няма как да ги подкрепя ! Имам чувството че полицията понякога работи като отделно звено от България. Все едно тях не ги касае. Страх ги е че ще ги уволнят, не им се поема този риск. Ок , разбираме ги. Но когато бяха техните протести видяхме колко сдружно могат да работят и нямаше уволнени. Извода какъв е ? Всеки пак си гледа в своята паница ! И ето и защо сме малоумен народ.

11300

12

Танг

27.04 2016 в 11:45

Тая сган с пагон е точно толкова за чистене, колкото са 240-те хлебарки в парламента. Димки, Молотов, павета и камъни - това е трябвало да се случи, а не само яйца и домати. Да се строшат няколко ушеви тикви, да се нахлуе в парламента. Иначе няма как да се разберем и с двата вида паразити!

77927

11

El Commandante

27.04 2016 в 11:04

Убеден съм че ако некой обясни внимателно на полицаите срещу какво точно е протеста и на чия точно глупава и антибългарска страна се явяват те в тоя конфликт, то те тутакси ше се присъединят към протестиращите....

12038

8

Стефка Бояджиева

27.04 2016 в 10:08

И ето как се започва пореден епизод от сериала "Поредни предсрочни парламентарни изроди....т.е. избори".

15614

7

OTBPAT

27.04 2016 в 09:57

Освен по Грузинския начин тия дали могат да разберат разликата между полиция и преторианска гвардия?

16009

6

Nik68

27.04 2016 в 09:43

Събрали се колкото протестиращи, толкова и полицаи. И се оказало че има бит полицай. Нормално за полиция на която са й нужни поне трима за да задържат нормален човек и поне петима за да завият една ел. крушка.