Българи на протест в Лондон и Брюксел: Искам да гласувам!

OFFNews 23 април 2016 в 21:42 9247 24

Снимка БНТ

Протестът в Лондон.

Българи, живеещи в Лондон и Брюксел, излязоха днес на протест срещу промените в Изборния кодекс, които ограничават вота извън граница.

Протестът на сънародниците ни във Великобритания беше пред българското посолство в Лондон, а в Белгия - пред Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

Народните "избраници" гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по света, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем. Абсурдните поправки в Изборния кодекс не само не създадоха избирателен район "Чужбина", ами ограничиха възможността на българите, работещи в чужбина, да упражняват вече задължителното си право на глас, изтъкнаха протестиращите в Лондон.

Промените в ИК от 22 април 2016 г. обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта, казват сънародниците ни от Белгия.

Тази вечер в Брюксел те се включиха във флашмоб под надслов "Искам да гласувам!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12074

24

баба ви

24.04 2016 в 02:40

Боби, много яко звучат нещата, които пишеш. Доста идеалистично.

За съжаление, когато се сблъска човек с реалната ситуация, в която нищо не се променя години наред и никаква съпротива няма от народа колкото и да му го слагат партия след партия, човек се отчайва.

А човешкият капитал през това време се изнесе в чужбина. Кой ще протестира? Кой ще "гради демокрацията"? Кой ще защитава българското? Как ще се оправят нещата и кои ще са тези политици, които да оглавят промяната?

Ще кажеш - "аз и ти". Добре! КОЙ ще ни остави да го направим и кой ще протестира срещу "КОЙ"?

Никой...

12077

23

bobi121

24.04 2016 в 00:58

Че то 27 години е "много" време... Щом за 27 години нищо не се е случило значи промяната е напълно невъзможна така ли? Гибел! Край! Няма смисъл! Значи майната му на България, опитахме, така ли? Щом смяташ, че е по-добре да отгледаш детето си в чужда среда и култура, да работи за чужденци, където да не се говори неговия език вместо да дадеш малко жертви за да може то да отрасне в земя, която може да нарече своя, сред свой хора, достойно, тогава няма повече какво да говорим. Великия непоклатим, смел и талантлив български велик народ сломи глава пред всемогъщите 240 бога, които едва могат да излязат от колата си заради шкембетата си. 1300 години съществуване, борба, саможертви и усилия, култура, празници, език бледнеят пред перфектните райски градини наречени САЩ и Запада... Вие може да сте много неща, но не сте народ и го намирам за крайно лицемерно на герба да има лъв - едно гордо и силно животно застанал на два крака все едно се готви за борба. Наистина невероятно.

77927

21

El Commandante

24.04 2016 в 00:37

Боби, не знам защо си мислиш че съм против това което казваш.
Не съм.
Абсолютно си прав.
Просто нищо от това което се случи тук през последните 27 години не ми дава поводи за оптимизъм.
Става едно и също:печелят се избори,почва се да се краде, губят се избори, идват нови, почват да крадат, пада, идват трети, пак крадене и пак падане.
Нито един политик с ВИЗИЯ за мястото на страната ни в света след 10,20,100 години.

Нито един с националните интереси присъце.
Всеки гледа да нагуши колкото може повече,пък след тва-потоп.
Но тва е естествено-не може до вчера да си ял филии с мас на селската мера, а днес да си визионер, не става.

Няма как да съм оптимист при тва положение.

Но не обвинявай хората които са направили най-логичното нещо на света-да се изнесат в чужбина.
Техните деца ще им бъдат благодарни.

12030

20

Иванка

24.04 2016 в 00:31

Ще гласувам напук! И в открит космос да се заселя, пак ще гласувам срещу посредствени, меркантилни простаци и далавераджии.
Браво на сънародниците в Лондон!

12077

19

bobi121

24.04 2016 в 00:30

О сега България ти била малка? Португалия е много по-развита от България, но е почти колкото нея, ако не и по-малка. Англия, без UK е колкото България, малко по-голяма. България има огромен потенциял за развитие, това и чужденци са го казвали, проблема, е че не се инвестрива и насърчава, там където трябва. И кой ти говори за велика държава? Аз ти говоря за нормални условия на съществуване. Това е възможно, но българите дали го искат, защитават ли си своето? Не. Светът може да е по-отворен, но това не означава, че няма граници, няма национални интереси. Дори днес всяка една държава си защитава интересите независимо дали това ще навреди на втора. И всяка държава няма интерес да поддържа самосъзнанието на малцинствата. Ако си мислиш, че света е едно голямо семейство. Много се лъжеш.

77927

17

El Commandante

24.04 2016 в 00:18

Обяснявам ти елементарни процеси просто.
И стига си се нервил,живеем в свободен свят. всеки има право на избор къде да се реализира.
Освен това България е миниатюрна държавичка, обречена да бъде васал ВИНАГИ на тая или оная империя-няма нито икономически,нито човешки нито никакъв потенциал.
Кой го беше казал това-малка, но невероятно глупава държава.
Не сравнявай България с Щатите, тук никога няма да бъде велика държава.
Съжалявам че го казвам, мъка ми е, но това са фактите.

12077

16

bobi121

24.04 2016 в 00:12

А аз ще ти кажа как се основала американската държава. Американците от един данък скочиха срещу най-силната империя на нож, защото било несправедлив, защото искали да живеят достойно. А аз ще ти кажа една мъдра мисъл "Не е важно какво държавата може да направи за теб, а какво ти може да направиш за държавата си." Това го е казал не кой да е, а президента Кенеди. Не ми давай за пример държави, защото аз мога да ти дам много повече от тези за да подкрепя себе си. Не търси оправданието в действията на другите за да оправдаеш гибелното държание на българите. Ооо щом Литва, Латвия и Естония го правят значи и ние можем спокойно също така ли? Ако те се хвърлят от блока ще го направиш ли?

77927

15

El Commandante

24.04 2016 в 00:11

Ама чакай де, нали те точно това правят-участват активно в обществения живот на България, искат да гласуват, пращат пари тука, не те разбирам-кое не е наред?
Че не живеят в София ми в Лондон ли?
Както казах Лондон е далеч колкото и Бургас, живеем в малък свят.
Кое те притеснява-че не са излезли на протест пред парламента, а в Англия?