Абсурден проект отряза Нови Искър и десетки села от София (видео)

Северната тангента е мираж за идващите от Дефилето – шофьорите само я гледат, но не могат да я стигнат

Антония Чорева 06 юни 2016 в 17:40 38569 5

Северната скоростна тангента, чието име безспорно означава, че пътят трябва да е много бърз и да свързва северните квартали на столицата и пътищата от Северна България със София, всъщност не ги свързва, а ги отдалечава.

Сигнал за това подадоха жителите на северните квартали на столицата. Владислав Владимиров, жител на град Нови Искър, обясни, че откак пътят е открит помпозно от властта в края на месец април, пътуването на хората от северните части се е превърнало в кошмар.

Преди те са стигали до София за половин час, а след откриването на тангентата пътят им се е увеличил на един час.

Причините:

Проектът затваря съществуващия път от кв. Илиянци към кв. Требич и не предвижда такъв. Пътуващите нямат никакъв достъп до Северната тангента, а трябва да преминават през „тъмен и тесен“ подлез, който минава под тангентата. За пътуващите тя се оказва просто мираж, те само я гледат, докато обикалят около и под нея.

Освен това, новият бърз път на столичани е опасен, тъй като, за да се влезе в този подлез, е необходимо да се направи завой от 90 градуса. Такъв завой е невъзможен за автобусите и тежкотоварните автомобили.

„За да преминат през тесния подлез, големите коли спират, свирят с клаксон, за да бъдат чути от идващите срещу тях, чакат и поемат в насрещното платно. Налага се да се качат на еднометровия тротоар за пешеходци, за да могат да завият и пак някои от тях стържат по вътрешната стена на тунела. За допълнително усложнение няма осветление“, обясняват засегнатите.

Огромни задръствания се образуваха след откриването на Северната скоростна тангента.

Заради това се образуват и големи задръствания, които са целодневни и започват от караулката на Околовръстното шосе и стигат до главния вход на Стоков пазар „Илиянци”.

Изводът е, че с построяването на Скоростната тангента всички автомобили, идващи от Северна България, вече пътуват двойно, а освен това и с риск за живота си заради опасните маневри в участъка.

„Пътен възел „Илиянци” е най-интересният , който напоследък сме виждали. Той започва от царевичната нива и свършва в слънчогледовата такава. Има и транзитен преход. Как обаче да стигнеш до него никой, който сме попитали, не е дал отговор досега“, пишат хората в писмо до властта.

Те организират и протестно събрание на 9 юни от 18.30 часа в читалището на град Нови Искър, където да обсъдят въпроса. На него са поканили и представители на властта.

Град Нови Искър, Житен, Доброславци, Гниляне, Кътина и идващите от Своге и Искърското дефиле са само част от засегнатите, които трябваше да бъдат облекчени от новия лъскъв път, който между другото струва 180 млн. лв., финансиран по европейска програма.

При откриването на тангентата премиерът Бойко Борисов, който преряза лентичката, заяви, че със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

07.06 2016 в 14:02

Усвояване му е майката! И в предишни подобни случаи съм ви казвал - няма нищо случайно, всичко е планирано. Защо да събират шосето и детелината в един проект и да вземат пари само за него, когато могат да ги разделят в два проекта и да дръпнат още повече пари?
Нямате никакво пазарно мислене, да му се на види! Как иначе ще сме първенци по усвояване?

13214

3

XR4

06.06 2016 в 20:24

Истината е , че там трябваше да има "детелина", но такава....НЯМА!
ПП.Една от идеите(още от татово време) беше бул.Рожен да се разшири(в участъка до "Локото") и да се изгради продължение през ливадите м/у Фармахим и с.Илиенци , което продължение да се "върже" с околовръстното,като по този начин се осигури бърз вход/изход от северните части на София.Добър замисъл , но останал на хартия! Не е важно да се улесни транспорта.Важно е да се режат лентички....нали,Борисов!!!

12023

2

истинският груйчо

06.06 2016 в 19:18

Пътят между Требич и Илиянци си има име - бул. Рожен. Старото по-директно трасе е прекъснато, а новото е по-дълго и включва 90-градусов завой, който действително затруднява преминаването на по-големите превозни средства. Не знам дали времето на пътуване се удвоява, но решението действително е глупаво, предвид големия трафик по пътя.

12678

1

Alexfield

06.06 2016 в 19:14

Мисис "Винетка" и мисис "Билетка" да подават оставка поради некомпетентност.