Жельо Желев: Нещата в историята са обратими, когато забравяме

OFFNews 23 август 2014 в 15:25 3450 1

Жельо Желев

Трябва да пазим паметта за този ден, защото нещата в историята са и обратими, когато забравяме какви престъпления са ставали преди това и какви още могат да станат, впоследствие е добре да има такива чествания за паметта на жертвите от комунизма и фашизма, за да знаят младите, които понякога се изкушават от героичните образи на Хитлер, Мусолини и т.н.

Това заяви пред журналисти Жельо Желев, президент на България в периода 1990 г.-1997 г., съобщи БГНЕС.

23 август е Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

По думите на Желев комунизмът исторически е много по-страшен от фашизма. Хитлер е също такъв кръвожаден звяр, както Сталин и Мао Дзъдун. Сталин е избил 40 млн. души, Мао Дзъдун-50 млн. души, а Хитлер-20 млн. души, уточни той. 

Председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор Драго Михалев се върна към случилото се преди 75 години, когато Хитлер и Сталин, чрез външните си министри с пакта "Молотов-Рибентроп", с който си разпределят част от Европа и седмица след това двете страни нападат Полша, с което започва и Втората Световна война. Милиони са жертвите на тези войни, а белезите оказват влияние до днес, отбеляза той.

"Демократичният свят се намеси, за да може да бъде променена "кафявата чума, която направи съюз с "червената чума" със Сталин и СССР. В държавата ни усетихме много по-жестоко жилото на комунизма, добави Михалев. Той заяви, че от юни 1923 г. до 9 септември 1944 г. убитите по политически причини в България са 3246", напомни Михалев.

Калин Янакиев, духовен съветник на служебния премиер Близнашки, заяви, че паметта е по-човешко качество от плъзгането по повърхността на ежедневието.

"Живеем с миналото и гледаме в бъдещето, затова сме хора. Всеки от нас е свободен да прощава, но всеки от нас е длъжен да помни. Паметта е много по-близка до вечността със стабилността си, отколкото плъзгането по бързеите на настоящето", каза Янакиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!