Зеленогорски: Мажоритарна система ще доведе в парламента мутри и техните гардове

ОFFNews 11 януари 2017 в 19:08 7029 12

Най-нормалната мажоритарна система е да има преференция без праг и да не се пази първият в листата – когото хората посочат, той да бъде избиран, каза в студиото на БТВ съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Аз обаче съм правил избори за Велико Народно събрание с чиста мажоритарна система и припомням, че тогавашната БКП като най-голяма партия получи неочакван бонус, защото имаше значение как се разделят районите. Такава система в чист вид има само в Джибути, никоя развита демокрация не я използва. Тя ще доведе до три партии в парламента - ДПС, БСП и ГЕРБ. И никой друг. Което тежко ще наруши представителността на гражданите и ще ги изкара отново на улицата.

Ако съдът се произнесе, че референдумът е задължителен, е очевидно, че трябва да влезе в сила, каза той.

Той уточни, че не става въпрос дали РБ ще влезе в парламента, а колко олигарси и феодали ще влязат и ще си осигурят половината от депутатите. Няма да можем да се разминем от мутри и техните гардове в кулоарите, прогнозира реформаторът.

Той отговори, че ако някой е напуснал РБ, това не е проблем на тези, които са останали в него и са продължили ангажиментите, поети към избирателите. Сега в дясно най-добре стои Реформаторският блок, подчерта той.

По думите му, Реформаторите са били недостатъчен брой в парламента, за да се наложат за приемането на антикорупционния закон на второ четене, но въпреки малкия си брой, не са допуснали национализиране на пенсионните фондове, удължаване на агонията на КТБ и продължаване на схемите в енергетиката.

Реформите в здравеопазването, отбраната, образованието и икономиката вече дават резултати, посочи Зеленогорски.

Той каза, че РБ ще води диалог с всички, които искат да има силна и обединена, а не парцелирана Десница. Вчера решихме д-р Москов да ръководи кампанията на тези избори, а аз продължавам да съм председател на Предизборния щаб.

Създадохме групи по развитие и разширяване на Блока, по подготовка на конгреса и по политическата ни програма. На първия ни съюзен конгрес на 29 януари ще утвърдим индивидуалното членство, груповото членство и гражданското участие в РБ, заяви още Зеленогорски.

Той каза, че няма да се избира един председател, защото РБ функционира ефективно на федеративен принцип и партиите ще запазят автономността си, като прогнозира, че РБ ще бъде част от следващия парламент и ще продължи реформите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

12

aviatora

12.01 2017 в 10:01

Ами ти не си ли оядена мутра бе?! Продажен реформаторски боклук!!! Вие се оказахте най-крадливата клика бе, боклук нещастен!!!