Защо ПЕС, Вигенин и Стойнев бяха "за" СЕТА, а Нинова не?

Евродепутати от ГЕРБ припомнят гласуването в ЕП и позицията на кабинета "Орешарски"

OFFNews 21 февруари 2017 в 12:33 7619 6

Корнелия Нинова

Евродепутати от ГЕРБ излязоха с обща позиция, в която питат защо лидерът на БСП Корнелия Нинова заема толкова остра позиция срещу търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада.

Необяснимо е поведението на представители на БСП начело с г-жа Корнелия Нинова по темата за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (СЕТА), което беше одобрено с голямо мнозинство от Европейския парламент, включително от групата на европейските социалисти. Официалната позиция на Групата на социалдемократите в ЕП е в подкрепа на споразумението, се посочва в позиция на ГЕРБ, изпратена до медиите.

„Г-жа Нинова, председател на БСП, партия - член на ПЕС, нарече „национални предатели“ българските евродепутати, които подкрепиха документа. Това става по-малко от три години, след като правителството на Пламен Орешарски съвсем официално (май 2014) приветства СЕТА, поиска либерализация за стоки и услуги и максимална инвестиционна защита. Сега всичко това е факт, а вместо радост, предизвика у г-жа Нинова и нейните съпартийци истерия и кресливи обвинения.

Припомняме, че в позицията на България за участие в Съвета на Европейския съвет Външни работи/Търговия на 8 май 2014 г. в Брюксел се казва: “България приветства напредъка, постигнат в хода на преговорите по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, като в него вижда възможност за икономическите си оператори. Поради тази причина, целта на страната ни в преговорите винаги е била постигането на високо ниво на амбиция, подобрен достъп до пазара на стоки и услуги, високи стандарти на инвестиционна защита, подобрени правила за защита на интелектуалната собственост, благоприятни за търговците ни правила за произход, и др.”

Позицията на тогавашното българско правителство е одобрена от министри, които сега са водачи на листи на БСП - Кристиян Вигенин и Драгомир Стойнев. Странно е как преди три години са подкрепяли СЕТА, а сега предизборно и най-безотговорно са твърдо против споразумението. Наистина отговорната позиция не винаги е най-популярната, но за един отговорен политик е много по-достойно да обясни и представи фактите, отколкото да се осланя на манипулации и лъжи.

В подкрепа на споразумението гласуваха социалисти от Испания, Великобритания, Гърция, Белгия, Португалия, Италия, Хърватия, Дания, Литва, Румъния, Германия. Дали и те са предатели спрямо техните страни?

Поведението на г-жа Нинова, която си позволява да говори от името на целия народ, прилича на поведението на лидерите на екстремистки формации, познати в цяла Европа. Дали БСП иска да се присъедини към този политически спектър? Или пък да се върне към корените си, когато беше позната под имената БРП(к), БКП и т.н.?“, се казва още в позицията на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

21.02 2017 в 16:39

Това споразумение са го чели само четиридесетте адвокати, които са го писали. А Вагинин и Стойнето бяха толкова горди от министерстването, че бяха готови да подпишат каквото им подадат от Брюксел. Единият дори беше поръчал малко неизползваеми реактори за народна сметка, щото така го били посъветвали трима квестори от американски парламент.

29216

5

Лопе де Вега

21.02 2017 в 16:27

Някои са прочели споразумението, корнелка - не.

Поздрав!