Заместник на Калфин поема поста му

Симона Костадинова 13 май 2016 в 12:00 5473 8

Зорница Русинова, която в момента е зам.-министър на социалното министерство, ще бъде предложена от премиера Борисов да заеме мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. 

Това заяви в парламента пред журналисти министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Калфин се справяше добре, искам да има приемственост и мисля, че тя има подкрепата. Поне от това, което можах да разбера - поразпитах малко и очаквам мнение на работодателите, на двата синдиката. Освен това тя отговаряше и по европейските програми, много добре е приета в Брюксел и мисля, че с помощ от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справи", каза премиерът.

На въпрос защо вицепремиерът Томислав Дончев е отказал да стане социален министър и вчера беше представен като кандидатурата на ГЕРБ за поста, Борисов отговори:

"В България медии са не 100% свободни, а 1000. И не мога да се меся във вашите очаквания. От мен да сте чули нещо по темата? Още повече, че господин Цветанов има своето мнение, като председател на парламентарната група".

Той каза още, че се позабавлявал с очакванията на медиите кой ще бъде новият социален министър. "И понеже английският хумор е нещо, което много ми допада, така се позабавлявах с вашите очаквания", добави той. По думите му Дончев има прекалено много работа и няма как да поеме социалното министерство, защото на практика има отношение по три ресора- еврофондове, икономика и енергетика.

Премиерът обясни, че Дончев е един от войниците на ГЕРБ и "няма шанс да откаже, ако партията, аз или правителството каже".

Русинова е назначена на поста от 19 ноември 2014 г. и в социалното министерство отговаряше за европейските фондове и международните програми и проекти.

От биографията ѝ, публикувана на интернет страницата на министерството, става ясно, че тя е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

6

Daering

13.05 2016 в 14:16

Господин Йончев, какво стана с евентуалната опция за редакция на коментарите? Гледай какъв "химор" съм изпраскал отдоле, срамота!

77927

5

El Commandante

13.05 2016 в 14:14

"Забелязал си, че рядко ми се откъсва добра дума за някого :)"

Пък за Путин ВЪОБЩЕ не ти се откъсва, ако трябва да сме честни :):):)

12182

4

Raditsa

13.05 2016 в 13:41

Мъ защо гледаме снимка на микрофона в деколтето й? Нещо конспиративно ли има във физиономията на жената?

13273

3

Владимир Йончев

13.05 2016 в 13:16

Полковник, не е калинка. Прекрасен администратор и специалист е. Като дългогодишен социален репортер ти го казвам, пък ако искаш вярвай.
Забелязал си, че рядко ми се откъсва добра дума за някого :)

13859

2

Daering

13.05 2016 в 13:13

/... И понеже английският хумор е нещо, което много ми допада... /

Хах, безценно! Това само по себе си е проява на висш пилотаж в областта на химора!

Да не са открили специална длъжност към кабинета "Тълкувател на английски хумор", та Баце е започнал да го схваща, че и чак да му допада? Да са издавали напоследък "Английски хумор фор дъмис"?

Освен ако не бърка за английски хумор веселяшките си подмятания пред медиите. :)

Е, това ми е фаворитът на седмицата!
 
X

Подкастът на OFFNews