Закон отменя запрещението на хора с ментални увреждания

OFFNews 27 юли 2016 в 12:44 8450 1

Отмяна на института на пълно и ограничено запрещение на хора с ментални увреждания и въвеждане на комплекс от мерки за оказване на подкрепа за самостоятелно упражняване на права, са част от регламентите, записани в проекта на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа, одобрен от Министерския съвет.

Законопроектът предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на хората с увреждания да се определят от районния съд по адресната им регистрация.

Новите текстове са съобразени с ратифицираната от България в началото на 2012 г. Конвенция на ООН за правата на хора с увреждания. Те са и отговор на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България („Станев срещу България” от 17 януари 2012 г., и „Станков срещу България“ от 17 март 2015 г.), с които се приема, че настаняването на лица с психични разстройства в социален дом, без да се потърси тяхното становище, нарушава основни права, защитени от Европейската конвенция по правата на човека.

Законопроектът предвижда мерките за подкрепа да бъдат поискани от самия човек с увреждания, от негов роднини по права линия, брат, сестра, съпруг, близък, с когото е изградена връзка на доверие или от органа по подкрепеното вземане на решения (кмета на общината). Процедурата се развива през Районния съд по местоживеене на лицето с увреждания.

Ролята на одобрения от съда за подкрепящ, е да съдейства на човека с увреждания, като му разяснява смисъла и последствията от разпореждане с права, подпомага го при комуникацията със страните по правоотношения и при изразяване на волята му на разбираем за околните начин.

Районният съд определя и мерки за подкрепа. Те включват лично упражняване на права във връзка с управление и разпореждане с движими и недвижими вещи, финансови средства, сключване на сделки, решение за лечение, участие в административни и съдебни производства.

Изключва се възможността мерки за подкрепа да се определят при сключване на брак, развод, сдружаване или съставяне на завещание. Предвидено е тези права да се упражняват самостоятелно, след подходящо консултиране.

За допълнителна защита на хората с ментални увреждания и във връзка с въвеждането на фигурата „подкрепящ“ са предлагат и промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат наказателна отговорност за подкрепящия в случаите на измама и злоупотреба с доверието на хората с умствена изостаналост, психична болест или деменция.

Това е един исторически момент за България, който може да бъде сравнен с освобождаването от робство и осигуряването на жените право да гласуват, заяви след края на Министерския съвет зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. 

С този закон всички български граждани стават равни пред закона, подчерта тя. 

Зам.-министърът обясни, че по техни данни в момента има около 7000 души под запрещение, но след влизането в сила на закона - една година след публикуването му в Държавен вестник, много от тези дела ще бъдат преразгледани. 

Този закон ще има голямо значение и за хората с деменция и в будна кома, което означава, че на практика има потенциално значение за всеки един от нас, коментира Мичева-Русева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови