Захариева успокои чуждите посланици: Съдебната реформа ще подобри бизнес климата

OFFNews 11 февруари 2016 в 11:53 3133 6

Захариева успокои чуждите посланици: Съдебната реформа ще подобри бизнес климата

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е уверила посланиците на държави членки на ЕС, Норвегия и Швейцария, че се работи по съдебната реформа, която трябва да подобри бизнес климата в страната. 

В края на януари десет смесени търговски камари в България пратиха отворено писмо до правителството, в което изразяват безпокойството си от засилващото се впечатление за недостиг на върховенство на закона. 

Днешната среща при Захариева е проведена по инициатива на холандския посланик в България Том ван Оорсхот, който подкрепи съдиите в протеста им срещу провалената съдебна реформа. 

От пресцентъра на министерството съобщиха, че министърката е запознала посланиците за предприетите спешни мерки по препоръките в доклада на Европейската комисия по Механизма и сътрудничество, както и с хода на реформата в съдебната система и законодателната инициатива на правителството по възстановяване на инвестиционния климат в страната, чрез въвеждане на мерки срещу кражбата на фирми и работата на Съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа.

„Вярвам, че тази работна среща е чудесна възможност да споделя пред Вас твърдата вола на правителството за успешно довеждане до край на съдебната реформа в България“, заяви министър Захариева.

Холандският посланик от своя страна е подчертал необходимостта от "осезаеми и конкретни резултати през 2016 г. в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност".

“Независимата и надеждна съдебна власт и конкретните резултати при разследването на случаите на корупция по високите етажи на властта са от съществено значение за изграждането на доверие в българската съдебна система. Българското общество заслужава да може да вярва на върховенството на закона. Това би допринесло за по-добър инвестиционен климат и икономическо развитие”, е заявил Оорсхот.

„Най-спешни са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаване на реформата в юридическото образование. Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Съдебната реформа ще работи за подобряването на бизнес климата в България“, е обяснила министър Захариева. Тя акцентирала и върху важните стъпки по въвеждане на електронното правосъдие у нас, за което вече има осигурено финансиране.

„Това е ключово както за българските гражданите, така и за чуждестранните инвеститори. Очакваме електронното правосъдие да окаже положителен ефект и върху качеството на работа на магистратите и разследващите органи“, допълни правосъдният министър.

По думите й са предприети спешни мерки срещу кражбите на фирми. "Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са изготвените промени в Наказателния кодекс и Търговския закон. Предстои сериозно да се занимаем и с изменение на процесуално- правните норми за ускоряване на наказателния процес,“ допълни правосъдният министър.

Посланиците се обединили около идеята, че съдебната реформа е ключът към заздравяване на сътрудничеството между страните членки и гарант за повишаване на доверието към България от страна на европейските й партньори. Те изразили и  положителната си оценка за темповете, с които екипът на Министерство на правосъдието изпълнява заявените законодателни приоритети и благодариха на министър Захариева за диалога и прозрачността в отношенията с другите институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови