Забраниха животни без стопани да се движат свободно

Ивайло Анев 26 ноември 2015 в 10:21 3411 7

Коне, крави и заблудени овце вече няма да се движат безметежно из страната, стопаните нямат право да пускат животни без придружител извън стопанството си. 

Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които забраняват придвижването на неидентифицирани селскостопански животни - с неясен произход и здравен статус. 

Предложените от Министерски съвет изменения бяха приети с 89 гласа „за“, 15 „против“ и 31 „въздържал се“ в пленарна зала.

В мотивите на вносителите се казва, че всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг земеделски производител, както и да бъде причина за пътнотранспортно произшествие.

Новите текстове предвиждат и животновъдите да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните. Ще се създадат и постоянни екипи от ветеринарни лекари от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или ще доведат до финансови загуби за фермерите. 

Депутатите записаха в закона и, че домашните любимци могат да бъдат разхождани само с повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови