За какво партиите похарчиха 35 млн. субсидии през 2015

OFFNews 18 януари 2017 в 12:50 4522 3

35,8 милиона лева от държавни субсидии са получили политическите партии за 2015 година. По-голямата част от тях са похарчени за партийна дейност (организиране не мероприятия, издаване на рекламни материали, обучения и пр.) и за административни разходи (наеми, транспорт, командировки, консултантски услуги и др.).

Това показва обобщен отчет на Сметната палата за 28 политически формации. И през 2015 г. държавните субсидии остават основен източник на приходи за партиите. 

Първенец по приходи за 2015 г. е ГЕРБ. В партийната каса са влезли 12,75 млн. лв., по голямата част от които (12,3 млн.) са от държавната субсидия, 281 хил. са от членски внос, а от лихви партията на Борисов е генерирала 152 хил. лв. Най-високи постъпления от членски внос са събрани в областите Бургас и Добрич.

Разходите обаче надвишават приходите - те са почти 14 млн. (7,9 млн. лв. за регламентирана дейност, за административни разходи – 5,6 млн. лв. и др.). Средствата са похарчени за организиране на събрания, концерти, дискусии, наеми, медийно отразяване, консултантски и правни услуги, социологически проучвания, транспорт и за издаване на агитационен вестник, предназначен за членовете на местните структури на партията.

БСП е втора по приходи за 2015-а (6,73 млн. лева), но първенец по членски внос. 4,7 милиона е държавната субсидия на червените, 1,45 млн. са постъпили от членски внос, 291 хил. са дарени на столетницата.

Най-високи постъпления от членски внос за червените са дошли от областите Пловдив, Варна и Перник.

Приходите от партийния вестник "Дума" за 2015 г. са 29 942 лева.

Като цяло финансовата година за БСП е завършила на минус. Разходите са 7,3 млн. лв. и надвишават приходите, като партията е декларирала 225 хил. лв. загуби от стопанска дейност. От отчета става видно, че това най-вероятно се дължи на финансирането на партийния вестник - за него са заделени 255 000 лева, а приходите са под 30 хил.

Най-голямо перо в разходната част и тук са административните дейности - 5,8 млн.

За 2015 г. Движението за права и свободи отчита приходи в размер на 6,19 млн. лв. От тях държавната субсидия е 5,5 млн., от членски внос са постъпили 508 хил. лева, а 10 000 лева партията е получила от продажба на лек автомобил и възстановени средства за ремонтни дейности на ползвано общинско помещение.

Разходите на движението са за 7,2 милиона лева, от които административните са 7,07 млн., а за регламентирана дейност - 212 хил. ДПС е дарило 119 552 лв. за стипендии на студенти, за училища и детски градини, за лечение в специализирани медицински заведения, за строително-ремонтни дейности, за закупуване на техника в медицински заведения и др.

АБВ е похарчила по-голямата част от държавната си субсидия за административни разходи като нотариални и правни услуги, наеми на помещения, транспортни услуги във връзка с мероприятия и срещи, граждански договори, поддържане на интернет сайт и регистър на партията. 1,4 млн. от общо 1,57 млн. държавна субсидия са отишли за административните разходи на формацията. От дарения партията е получила 144 900 лева, а от членски внос - едва 67 лева.

За 2015 г. партия "Атака" има приходи от 1,6 милиона лева, 1,57 млн. от които идват именно от държавната субсидия, а 32 000 - от издаването на партийния едноименен вестник. Сметната палата е одитирала около 500 000 от тези средства като по-съществени разходи. От доклада става ясно, че парите са отишли главно за медийната пропаганда на партията - издаването на в. "Атака", покриване на разходите за излъчване на тв "Алфа", реклама, интернет и др. За сметка на това партията системно не си е плащала наемите за ползваните помещения в страната, като натрупаните дългове от няколко месеца са станали предпоставка за разтрогване на договорите с наемодателите.

Дарение за лечение, пари за изграждане на паметник и за изграждане на имидж. Това включва отчетът на НФСБ с лидер Валери Симеонов. От него е видно още, че партията също е неглижирала плащането на наемите. Към 31 декември 2015 г. НФСБ дължала 1 807 лева наем за имоти в Шумен, Троян, Казанлък, Ловеч, Лозница, Попово, Карнобат, Приморско, Антоново, Дряново, Ихтиман и Долни Чифлик. През 2016 г. част от задълженията били изплатени. За 8 от общо ползваните 50 имота НФСБ дължала по повече от три наема - в Приморско, Етрополе, Карнобат, Попово, Генерал Тошево, Казанлък - 2 имота, и Троян.

За сметка това партията се е грижила добре за публичния си образ. Разходите за „външни услуги“ са 767 006 лева (от общо 1,815 млн. лева разходи). НФСБ са си плащали за рекламни материали, включително публикация във вестник, за правни услуги, медийно обслужване, за обучения.

НФСБ отчитат общо близо 2 милиона лева приходи – 1,854 млн. лева. От тях 18 хил. са от членски внос, 5 000 са от получени по линия на местните избори, останалото е държавна субсидия.

Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон не е отчела дарения през 2015 г. Приходите са 101 хил. лева, събрани от членски внос. От проверката са изключени 12 хил. от членски внос, платени по време на предизборната кампания. 

Разходите са 105 хил. лева. Адресът, посочен като седалище на ЕНП – в София, на ул. „Тулово“ 3, е „работното място на съпартиец, което служи за адрес за кореспонденция”, отбелязват от Палатата и допълват, че не са предоставени документи, доказващи основанието, на което се ползва имота. Не са установени разходи, извършени от партията за консумативи за офиса – ток, вода, телефони, парно.

Барековата „България без цензура” е получила 1,07 млн. лева партийна субсидия за 2015 срещу 4600 от членски внос. Разходите на партията за същата година са близо 650 000 лева, от тях 494 хил. са административни.

Земеделски народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев също не отчита дарения през 2015 г. Партията няма дялове и участия в търговски дружества, но издава вестник „Народно Земеделско знаме“ и има приходи от наем на собствен имот. Партийните приходи за годината са 343 хил. лева, от които 11 хил. са членски внос, 214 хил. са от държавна субсидия, 12 хил. - от наем, а останалите са в графа „Други приходи“. Разходите са 299 хил. лева.

От обхвата на одита на Палатата са изключени приходи, предоставени от партия „Гергьовден“ съгласно коалиционното им споразумение за участие в местните избори през 2015 г.

От ЗНС са ползвали имот на областната управа на София, без дори да има договор за това, става ясно от одита. Обяснението на областната управа гласи, че имало „несъответствие и пропуски в описанието на имота в съставения Акт за държавна собственост“ и се налагала процедура по ново заснемане и оценяване. След приключването й – уверяват от администрацията – ще бъде сключен договор и ще се дължи наем от фактическото владение на имота.
Основната членска маса на парламентарно представеното в 43 НС партия са в областите Враца, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кюстендил, става ясно още от одита на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

18.01 2017 в 13:42

Ганджа, бело, леки жени и алкохол, много алкохол.
А тия от герб може да са поръчали и мъжки ласки, знае ли човек? А може и да не са поръчали... цял предсрочно прекратен мандат си имаха на разположение пепи, ненчев и бай знаме. Без пари.