Властта крие дали митничарите от тефтерчето са проверявали цар Киро

OFFNews 17 март 2014 в 20:02 4495 3

Страница от тефтерчето на цар Киро.
Страница от тефтерчето на цар Киро.

Агенция Митници е отказала достъп до информация дали митничарите от прословутото тефтерче на Цар Киро са проверявали неговата фабрика за незаконен алкохол в Катуница, съобщава "Биволъ".

Според Агенцията конкретни проверки на обекти, които са били извършени от тези служители, не представляват обществен интерес и не следва да бъдат разкрити по реда на ЗДОИ.

Достъпът до сведения за кариерното развитие на трима от митничарите, които са отбелязани като „Спешни“ в тефтерчето цар Киро, обаче е бил предоставен.

Татяна Лачева, която е най-често срещаното име в тефтерчето заедо с това на нейния съпруг, в момента е главен инспектор в Агенция Митници, сектор Акцизно законодателство, отдел "Последващ контрол" в ТМУ Пловдив. Тя е назначена още през 1992 г. като данъчен инспектор и има две магистратури: по политическа икономия от УНСС от 1987 г. и по право от ВТУ от 2007 г. Лачева е преминала обучение по "Технологични процеси при производство на алкохол, алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия и енергийни продукти". От 2010 до 2012 оценката на нейната ефективност е "Изпълнение над изискванията". Няма награди и наказания.

Димо Боев е инспектор в отдел "Акцизи" в Митница Пловдив. Започнал е кариерата си през 2005 г. като технически сътрудник. Има диплома на бакалавър по Публична администрация и магистър по "Планиране на регионалното развитие" от Тракийския университет. Оценката му за изпълнение на изискванията е "над изискванията" за 2010 и 2011, а за 2012 е "напълно отговаря на изискванията".

Третият пловдивски митничар от спешните номера в тефтерчето е Диана Стоянова. Тя е магистър по "Предучилищна педагогика" от ВПУ Благоевград и магистър по право от ВТУ. Започнала е работа в митниците през 1993 като Митнически инспектор в Пловдив, а в момента е Държавен инспектор с ранг "стараши" пак там. В нейната кариерна справка не са посочени данни за изпълнение на изискванията, специализации, наказания и поощрения.

Сегашният шеф на ДАНС-Пловдив Димитър Влахов също присъства като име в тефтера под графа „Спешни“ заедно с номерата на митничарите, които са получавали пари за чадър над индустриалното производство в Катуница. Влахов беше издигнат за шеф на ДАНС-Пловдив през септември 2013 г. от Владимир Писанчев, който е назначение на сегашното правителство.

Друго име е Антон Спасов - старши инспектор и началник на група в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Пловдив. Той е награден от Цветан Цветанов през април 2011 г. с "Почетен медал на МВР".

Документът се появи в медиите преди два месеца, а бившият шеф на митниците Ваньо Танов и сегашният шеф на МВР Цветлин Йовчев потвърдиха неговата автентичност.

Лицето, което направи страниците от тефтера публично достояние, като ги разпрати по медиите, е написало към тях: „По него нищо няма да се направи". До момента все още няма резултати от назначената от Прокуратурата проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!