Видни социалисти на бунт срещу Миков, поемат инициативата в немощната БСП

OFFNews 23 ноември 2015 в 14:22 9432 13

Видни социалисти от "Красно село", сред които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, се вдигат на бунт от къщата музей "Димитър Благоев". Те обявяват БСП за немощна, структурите й за безидейни, а ръководството обвиняват в порочен стил и методи. 

В Обръщение към членовете и организациите на Българската социалистическа партия се казва: 

На 19 ноември в Къщата-музей „Димитър Благоев“ в столицата се проведе сбирка на Дискусионния клуб на партийната организация в район „Красно село“. Беше изслушан аналитичен доклад за резултатите от „Местни избори 2015“, след което се проведе дискусия за състоянието на партията и перспективите пред левицата като цяло. 

Участниците в дискусията с тревога и загриженост констатираха, че продължава тенденцията на трайна загуба на доверие към партията, което я превръща във второстепенен фактор в политическия живот. Партията продължава да се отдалечава от всекидневните проблеми на обществото, да къса връзките с активните прослойки, с хората на труда, с младите, със структурите на гражданското общество и с други леви политически формации. Поредната тежка изборна загуба води и до загуба на стабилна опора в местната власт.

Сред причините и факторите, довели до сегашното състояние, участниците в дискусията откроиха на първо място порочния стил и методи на ръководство, които овластяват с право на ръководни решения един ограничен партиен елит, все повече отдалечен от проблемите и тревогите на хората. На водещи партийни позиции се издигат и задържат години наред едни и същи дейци, някои от които с недопустими претенции за уникалност и незаменимост. Нарушена е атмосферата на другарство, откровеност и критичност. Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано. 

Като безполезно се изтъква използването на лява фразеология без покритие в реалните действия при воденето и отстояването на лява политика. Тежки щети на партията нанася разминаването между думи и дела, което продължава да отблъсква от урните стотици хиляди леви избиратели. Особено цинично е, когато сме в опозиция, да се преподновяват ангажименти на партията, поети в периоди, когато партията е участвала в управлението и е имала възможност да ги реализира.

Партията води формална, объркана, често непоследователна и лишена от смисъл коалиционна политика, но на практика все повече се самоизолира и самоизтласква в ъгъла на политическия живот, лишена е от съюзници и подкрепа от страна както на други леви формации, така и на политически сили, споделящи общата тревога за кризата в българския политически модел и доверието в изборния процес.

Партийните структури са бездейни, инертни, неспособни да водят политически битки, да организират и провеждат успешни политически кампании. Партията е немощна в организационно отношение и страхлива в отношенията си с улицата, протестите, синдикатите и гражданския натиск въху властта в отстояването на трудови права и завоювани трудови придобивки, в борбата за запазването на конституционния и правовия ред, парламентарната република и демократичната политическа система.

В сегашната обстановка и с оглед на очерталата се тревожна тенденция поемаме инициатива за отстояване на адекватен дневен ред на престоящия редовен 49-ти редовен конгрес на партията и проекти за решения, изготвени по волята и с участието на партийните членове и симпатизанти, а не наложени отгоре и предопределени като съдържание от тясна група ръководни дейци. 

Смятаме за наложително конгресът да обсъди три въпроса и да заседава, колкото време му е нужно, за да ги реши.

Първо, Програмна резолюция, която да формулира новата кауза на БСП в условията на изключително сложната и непрекъснато усложняваща се геополитическа обстановка, съдаваща преки рискове за българската държавност и заплаха от разпад и изчезване на българската нация. Нужно е БСП да реши за себе си дали да продължава да е част от една политическа система, която хората на България трайно намразиха, или да се противопостави на тази система, опирайки се на всички активни прослойки в нашето общество, които милеят за България и споделят каузата за смяна на посоката на развитие на страната и провеждането на народоспасителна политика. БСП да заяви ясно, че се отказва и напуска Вашингтонския консенсус и ще се бори за връщането на държавата като пряк участник и гарант за управлението на икономическите и социалните процеси, ще отстоява провеждането на радикални и смели реформи, които да опазят хората на България здрави, да им помогнат да станат високо образовани и ще им гарантират правото на труд и достъп до участие в управлението на обществените дела.

БСП да премине решително на страната на онези, които водят истинска борба за запазване на българската природа и националните природни богатства и да провежда безкомпромисна политика срещу чуждестранните и местни монополи и картели, които задушават предприемчивия дух, равните възможности, надеждата за справедливост, и хищнически ограбват българския народ и българската природа.

Второ, нов кратък и работещ Устав, който да преориентира съдържанието на организационната дейност на партията, към модерна система за подбор, оценка и развитие на кадрите, към отварянето на партията към младите и активните прослойки в обществото, към създаването на строги, ясни и принципни гаранции за обновление и смяна на ръководните органи, срещу злоупотребите с партийна власт. Да стартира организационна реформа, която да превърне партията в сила, способна да води политически битки и да организира и провежда широки и масови политически кампании, да дава път на кадри, носители на висок обществен морал и авторитет. Уставът да трансформира партията в организация, в която всеки неин член да има достъп до формирането на политиката на партията, в това число и кадровата политика. 

Трето, конгресът да приеме формулата на участие на партията в предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и да не допуска да й се налагат такива формули или кандидати отвън, които ще предадат нейното доверие и, след като са получили нейната подкрепа, застават срещу нейните интереси. 

Догодина се навършват 125 години от учредяването на партията. Нека не пропиляваме последния си шанс да запазим социалистическата идея жива и да предотвратим превръщането на нейния основен носител – Българската социалистическа партия, в исторически спомен. 

Анко Иванов, Асен Димитров, Божана Касабова, Бойко Митов, Борислав Цеков, Георги Ванев, Георги Евгениев, Елеонора Венчиславова, Иво Инджов, Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Красимир Герасимов, Лев Петров, Минчо Казанджиев, Минчо Чунтов, Петър Апостолов, Петър Междуречки, Петър Мутафчиев, Стефан Георгиев, Стефан Досев, Теменужка Теофилова, Юрий Асланов, Янчо Таков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews