Видин получава управлението върху крепостта „Баба Вида”

OFFNews 18 януари 2017 в 15:37 4770 0

Видин получава управлението върху крепостта „Баба Вида”

Община Видин получи за срок от 10 г. правото на управление върху средновековната крепост „Баба Вида“. Решението ще позволи на местната власт да изготви цялостен проект за дългосрочно и трайно поддържане и опазване на крепостта, която има статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „национално значение“, и на парка около нея. По този начин ще бъдат създадени допълнителни възможности за развитие на туризма в региона.

С друго решение правителството прехвърли на община Велико Търново правото на собственост върху имоти, разположени на „Беляковско шосе“ №8 в града. Те ще послужат за реализацията на проект за изграждане на инфраструктура с отворен достъп – зони за обществен отдих, елементи на градската среда и улични мрежи.

Община Шумен получи терен от 54,4 дка със застроените на него 32 сгради за изграждането на логистичен център. Досега имотът е бил в управление на Министерството на отбраната.

Правителството даде съгласието си да бъде продаден апартамент във Варна, собственост на „Български пощи“ ЕАД, чрез търг с тайно наддаване. Жилището не е необходимо за изпълнението на основната дейност на дружеството.

Министерството на земеделието и храните получи правото на управление на част от имот за нуждите на Областна дирекция „Земеделие“ в Сливен. Така ще се осигури възможност за настаняване в две помещения на служителите от Общинската служба по земеделие в Нова Загора.

Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“ получи имот, който да се ползва при сформирането на звена за управление на инфраструктурни проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и по линия на Механизъм за свързване на Европа. Теренът от 1,8 дка с построени в него две сгради се намира на ул. „202“ в столичния район „Сердика“.

Правителството разреши едновременно намаляване и увеличаване на капитала на „Главно управление строителство и възстановяване“ ЕАД. От капитала на дружеството се изважда поземлен имот с площ 0,256 дка, заедно с построената в него помпена станция с трафопост, в землището на с. Покровник, община Благоевград. Имотът се предоставя безвъзмездно за управление на Агенция „Пътна инфраструктура“, с което ще се осигурят условия за изграждане на част от автомагистрала „Струма“. Капиталът на „ГУСВ“ ЕАД ще се увеличи с резерви по баланса на дружеството, отговарящи на стойността на имота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови