Във ВСС ще взимат по 5 хил. лв. заплата, за да не ходят по джапанки

OFFNews 25 март 2016 в 11:43 4751 7

Членовете на ВСС ще взимат 5 хил. лв. заплата, за да не ходят по джапанки

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще взимат заплати, които ще са равни на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на върховните съдилища. 

Това стана с "благословията" на депутатите от правната комисия, където в четвъртък бяха разгледани промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). 

Според почти всички народни представители в комисията, заплатата на върховен съдия, която в момента получават членовете на съвета, не е достатъчна за кадровиците и затова вече възнаграждението им ще е равно на това на тримата големи, коментира "Правен свят". Промените позволяват на кадровиците на съдебната власт да не зависят от общите правила за формиране на заплатите в системата, които ще се изчисляват на базата на възнагражденията, които взимат президентът, председателят на парламента и председателят на Конституционния съд. 

По този начин заплатите на членовете на ВСС ще достигнат около 5 хил. лв.

На заседанието на правната комисия стана ясно, че немалко от народните представители са се загрижили за финансовата обезпеченост на кадровиците след като Министерството на правосъдието предложи те вече да не получават възнаграждение за участие в комисии, посочва "Правен свят". Така независимо едни от други Емил Димитров – Ревизоро от ПФ и група депутати от БСП, начело с Чавдар Николов, са внесли предложения заплатите на изборните членове на ВСС да се изравнят с тези на тримата големи. Така на практика, те ще получават и колкото конституционните съдии, които също вземат 90% от заплатата на председателя си.

Емил Димитров предложил и допълнителни привилегии за кадровиците, за които той смята, че трябва да получават пари за дрехи, да им се полагат до 40% от заплатата за клас и да имат до 60 дни отпуск. 

"Смятате, че трябва да ходят по джапанки и по бански ли?", попита той колегата си от Реформаторския блок Петър Славов, който повдигна темата. Представляващият ВСС Димитър Узунов разясни: "Пари за дрехи и сега вземаме". В защита на идеята се изказал и Михаил Кожарев, който пък се възмутил, че във ВСС вземали по-малко пари от членовете на "разни държавни комисии" като Сметната палата и Комисията за защита на конкуренцията. Емил Димитров дори съзря дискриминация в това, че "тримата големи" получават повече от изборните членове на ВСС, защото всичките били в съвета и вършели една и съща работа.

Против идеята се обяви Капка Костова - съдия във ВКС и бивш член на ВСС. "Подобно решение за принципа на определяне на възнагражденията не изглежда добре и на магистратската общност и на цялото общество", каза тя, като обясни, че "тримата големи" не са просто членове на ВСС, а са на върха на определени структури. "Става въпрос за различен статут", каза тя и допълни, че този на върховни съдии е много по-адекватен за съдебните кадровици.

"Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни?", попита председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ. Само преди два месеца от партията на Борисов поискаха оставката на ВСС. Изглежда, че сега управляващите рязко са сменили оценката си за дейността на кадровиците. Това стана явно и при гласуването, при което всички депутати, без тези на реформаторите, сформираха коалиция и с 14 гласа "за", нито един против и трима въздържали се въздигнаха членовете на ВСС до конституционните съдии и до тримата големи, пише "Правен свят".

Очаквано от ДПС бяха внесли предложение за връщане на тайното гласуване в съвета, след като то беше "изтрито" от Конституцията. Според текста: "Гласуването е явно освен в случаите, в които се приемат кадрови решения или се налагат дисциплинарни наказания, като гласуването в тези случаи е явно или тайно по преценка на пленума или съответната колегия за всеки конкретен случай". Текстът позволява уволнението на един съдия може да бъде гласувано тайно, а на друг - явно, по преценка на ВСС.

В комисията беше коментиран въпросът с тайното гласуване. Правосъдният министър Екатерина Захариева посочи, че ако кадровиците се страхуват да гласуват явно, значи просто нямат професионалните и морални качества за тази работа. Шефът на съвета за съдебна реформа и бивш конституционен съдия Благовест Пунев обясни на депутатите, че няма логика да правят сравнения с гласуването на избори, тъй като ВСС не е електорален орган и има гарантиран мандат и правомощия.

По този начин идеята за връщане на тайното гласуване не мина. Явор Хайтов от БДЦ направи последен опит да я прокара по друг начин – като предложи от други две разпоредби за пленума и колегиите на ВСС да отпадне изричният текст, че "гласуването винаги е явно", но и това предложение не мина.

Проектът за изменения на ЗСВ беше приет на второ четене от комисията, почти без редакции, така както беше внесен от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови