Върнатите в Турция 7 души заемали излишно място в Любимец и не били гюленисти

OFFNews 28 октомври 2016 в 13:18 9606 2

Върнатите в Турция 7 души заемали излишно място в Любимец и не били гюленисти

Снимка БГНЕС, архив

Върнатите на турската страна седем души са типичен пример за икономически имигранти, не са търсили закрила и не били последователи на проповедника Фетулах Гюллен. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова по повод случая с екстрадираните миналата седмица турски граждани. Според близки на екстрадираните, те са търсили политическо убежище, защото са посочени от властите в Турция като свързани лица с опита за преврат през лятото. 

От обясненията на Бъчварова стана ясно също, че седмината са били настанени в дома в Любимец, където капацитетът за настаняване бил надвишен значително. "В дома към тази дата са били настанени 575 лица при капацитет от 300 лица и с оглед на това и на основание чл. 60, ал. 1 от АПК е допуснато предварително изпълнение на мерките за извеждане от страната", обясни Бъчварова.

Въпрос по случая беше отправен от Атанас Атанасов от ДСБ. Той се позова на информация в публичното пространство, че България е предала на Турция седем граждани, които са напуснали страната поради политическо разследване. "Те поискали ли са от българската държава политическо убежище?", попита Атанасов. Той цитира текстове от Конституцията, според които чужденците не могат да бъдат изгонвани или предавани на чужда държава против волята им.

"Отделно от това с Турция имаме безвизов режим и това е изключително важно за конкретния случай. Във всеки един случай за преминаване на границата, не през определените за това места, трябва да бъде образувано досъдебно производство и освобождаването от наказателна отговорност може да става, само когато е изяснено какви са мотивите и причините тези лица да влязат незаконно в страната и ако се установи, че са преследвани, би трябвало да бъдат спазвани други процедури на българското законодателство", каза депутатът.

В отговора си вътрешният министър се позова на статистика, според която за същия период миналата година задържаните и върнати в Турция турски граждани са 56. Тази година бройката е 66. "Тоест, типичен пример на икономическа миграция. Това е причината да не спират в България, за да могат след това на границата на Шенгенско пространство, единият от тях твърди негов близък, че имал шенгенска виза, за да може там да я предостави. Ние в този случай трябва да ги спрем да не ги допуснем да влязат на наша територия", обясни министърката.

Бъчварова заяви, че се прави опит случаят, в който "българските гранични власти са действали според закона и в интерес на националната сигурност и опазването на границите", да бъде превърнат в политически. "Съжалявам за вас, но мога да кажа, че ние се опитваме по всеки един начин, без да създаваме двойни стандарти, да следваме строгата охрана на границите и недопускане на нелегалното преминаване. Пак ще повторя - има случаи, в които идват турски граждани, заявяват, че са гюленисти, искат статут и към тях се прилагат необходимите процедури. Това е практиката. мисля, че отговаряме на очакванията и на нашите правомощия и задължения да охраняваме сигурно и безкомпромисно българските граждани", заяви министърката. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

28.10 2016 в 14:40

"...не били последователи на проповедника Фетулах Гюллен..."

За разлика от десетките хиляди доказано такива арестувани в самата Турция интелектуалци и професионалисти напоследък?

Освен това се сещам за няколко хиляди други неканени дами и господа, които ако бъдат върнати там откъдето са дошли, съвсем ше оправите настаняването в посочените центрове...

Бъчварова, май е крайно време всеки да почне да се занимава с това, от което наистина разбира

14344

1

Nibble

28.10 2016 в 13:30

А сега "политиците" да попитат: - защо рейтинга на МВР е нисък .... и сами да си отговорят. Нагли, нагли, нагли лъжци, начело с министъра. Ще чакат "уважение" - "от умрял писмо". Да не забравяме и проКУРатурата.......