Въоръжени военни ще могат да пазят границата

Юлиан Христов 10 февруари 2016 в 16:12 4334 4

Въоръжени военни ще могат да пазят границата

Снимка БГНЕС, архив

С промени в закона за отбраната ще бъде дадена възможност на въоръжени военни да охраняват границата, когато ресурсите на МВР не достигат. Мерките са обсъдени по време на заседанието на Съвета за развитие към правителството, което се проведе в сряда. 

Намеренията на кабинета са военните да оказват съдействие на граничните полицаи при засилен миграционен натиск. "Това означава при съвместни екипи с гранични полицаи да могат да осигурят присъствие и техника. Присъствие, което да ни даде по-голяма сигурност. Това не са постоянни мерки, а в случай на извънредна ситуация, която не позволява ресурсът на МВР да гарантира цялата сигурност, да се обръщаме към тях", обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

Тя уточни, че военните няма да имат полицейски правомощия, но ще бъдат въоръжени и ще използват оръжието при "строги правила за употреба". 

С промените в Закона за МВР вече беше направена първата стъпка за подсилване полицейските сили по границата. В тях е предвидено военни да минават курсове на обучение в Академията на МВР. Друга стъпка е наемане на цивилни, които ще имат право да задържат нарушители и да използват помощни средства, като палки и белезници.

В момента законодателството позволява армията да се разполага на границата с въоръжение само при военно време или извънредно положение. Военният закон предвижда охрана на границата, което обаче попада в отбранителните задачи на Въоръжените сили по време на война или терористични заплахи. 

В настоящия закон са регламентирани и случаите, при които може да се използват оръжие и бойни средства от военни формирования. Сред тях са заплахата от терористични действия или опасността от употреба на оръжие за масово унищожение. Това не включва навлизането на нелегални имигранти на наша територия. В същото време в закона е уточнено, че използването на оръжие и бойни средства от български военни формирования става само с разрешението министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната.

Към момента военните участват в операцията по охраната на границата предимно с високопроходима техника и палатки. 

Един от приоритетите в управленската програма на правителството е създаване на съвместни екипи с Турция за охрана на границата. Изглежда че към момента този вариант не е на дневен ред. Тази възможност беше предвидена именно заради законовите ограничения, за разполагане на армия на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови