Външно министерство призова Македония да се разграничи от поругаването на паметника

OFFNews 23 септември 2016 в 18:28 11565 4

Снимка Агенция "Фокус"

Поставяне на венец на връх Каймак-Чалан.

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове.

Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви, пише в официална позиция българското външно министерство по повод поругаването на паметника на българските войници на Каймак чалан. 

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство, казват от Министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

4

voododoll

23.09 2016 в 23:03

А "външно" забравя ли факта че в Македония където и да е пишело България по паметници и руини е заличено?
Ако беше България бяла държава, отдавна да сме им осъдили и пра-пра-правнуците да плащат репарации. А пък ако бяхме като някой други държави, и война да им бяхме обявили...

77927

3

El Commandante

23.09 2016 в 22:49

Защо продължаваме да даваме български паспорти на тия боклуци?