В писмо до Цацаров и до медиите Ненчев обяви, че е подслушван

OFFNews 08 декември 2016 в 19:49 7908 3

Николай Ненчев

Пресцентърът на Министерството на отбраната разпространи отворено писмо на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев до главния прокурор Сотир Цацаров.

В писмото Ненчев съобщава, че е подслушван. Министърът на отбраната се интересува къде е отивала информацията, която ежеседмично му се докладва от служби "Военна информация" и "Военна полиция", от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната.

Кой гарантира опазването на тайната, в случая от значение за националната и съюзната сигурност, пита Ненчев.

Публикуваме пълния текст на писмото:

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Изхождайки от декларираните от Вас принципи за законосъобразност в действията на прокуратурата и спазване на принципите за функциониране на правовата държава намирам за необходимо публично да задам няколко важни въпроса. Аз лично, в качеството си на обвиняем по досъдебно производство 19/2016 г. на Военно-окръжна прокуратура не съм получил тези отговори до сега. Отговорите на тези въпроси, според мен са от съществено значение за функционирането на демокрацията и за обществото.

В постановлението за привличането ми на обвиняем като „подбудител“ за престъпление по чл. 282 от НК, извършено от мой подчинен изрично е написано правото ми по чл. 55 от НПК  „да се запозная с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства“.

Ето моите конкретни въпроси:

Използвани, прилагани и разрешавани ли са в досъдебното производство специални разузнавателни средства спрямо мен в качеството ми на министър на отбраната на Република България?

Кой и на какво основание по закон и за какъв период е наредил това?

Лицата, които са реализирали тези специални разузнавателни средства, имат ли съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително информация на НАТО, която като министър на отбраната получавам ежедневно и е с най-висока степен на класификация в страната и в Алианса?

Къде е отивала информацията, която ежеседмично ми се докладва от служби „Военна информация“ и „Военна полиция“, от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната? Теми, засягащи стратегическото и оперативното планиране, свързани с националната сигурност и сигурността на НАТО и които са обсъждани в мои разговори с министри на отбраната на съюзни страни, военни аташета на приятелски страни, членки на ЕС и НАТО.

Кой гарантира опазването на тайната, в случая от значение за националната и съюзната сигурност?

Гарантирана ли е сигурността на тази информация и спазен ли е основният принцип на Закона за защита на класифицираната информация „необходимост да се знае“?

Такава информация няма нищо общо с повдигнатото обвинение, но би била изключително опасна при използването и за политически преследвания и пробиви в националната сигурност. Може ли вие или някой друг компетентен орган да гарантирате на мен и българското общество, че някой няма да злоупотреби с данни и факти, станали му известни по този начин и те да достигнат до трети страни?

Г-н Цацаров, мисля че Вие дължите тези отговори на българските граждани. Необоснованото подслушване на висши държавници е практика на едно отречено от българското общество тоталитарно минало, в което за осъществяване на политическа репресия бяха впрегнати всички ресурси на тоталитаризма, включително и българският съд и прокуратура. Затова и доверието в тези институции е толкова ниско.

Липсата на информация и разнопосочните политически интереси, както и системното пренебрегване на националната сигурност от някои публични институции ми дават основание да задам моите въпроси.

08.12.2016 г.

МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА: НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

4

косата

20.02 2017 в 13:05

Скоро ще размахат и бухалката наречена прокуратура по него

20699

3

Новак

09.12 2016 в 02:32

Преди време някой го беше подкупвал, но той не си спомняше кой. Сега пък го подслушвали ама той пак не знае кой.
Въпрос - този какво е правил като министър след като Министерството на отбраната не е в състояние да гарантира собствената си информация и сигурност?
Това ми звучи като нещо от сорта -" Кой ми с...а в гащите?"