В "Да, България" мислят - ДЕОС или "Обединени земеделци" да направят коалицията със Зелените

Николаос Цитиридис 07 февруари 2017 в 16:13 6547 4

Снимка Фейсбук на Да, България

Да, България събират подписи в центъра на София.

Как "Да, България" на Христо Иванов ще се яви на избори - това е основният въпрос, който днес си задават не само симпатизантите на новия политически субект, но и техните критици.

Вчера стана ясно, че жалби, уж от вътрешни хора, спират регистрацията на "Да, България", което на практика блокира явяването им на избори.

Затова "Да, България" тръгва на избори с обходен вариант - две партии да сключат коалиция, която да се казва "Да, България". Същият номер вече беше приложен на изборите, които НДСВ спечели. Тогава регистрацията му като партия пак беше блокирана и движението се яви на изборите като коалиция НДСВ съставена от малките партии на Весела Драганова и Тошо Пейков.

Едната партия, която ще влезе в коалиция "Да. България" е ясна - това са "Зелените".

В този момент голямата дилема е следната - ДЕОС или "Обединени земеделци" да бъдат партньори на "Зелените "в създаването на коалицията, научи OFFNews. 

Виктор Лилов от ДЕОС коментира пред OFFNews, че в рамките на деня ще стане ясно дали неговата партия ще участва в този микс. Решението обаче не се чака от ДЕОС, а от "Да, България" - те са движещи в целия проект. Дали е коментирано евентуално коалиционно споразумение, Лилов отговори: "За нас най-важни са принципите за спазване на демокрацията и добрите примери от западната политика". 

За повече информация потърсихме и Петя Ставрева, лидерът на "Обединени земеделци", която побърза да ни прекъсне и да ни каже, че към този момент няма коментар по темата. 

Тази вечер "Зелените" имат Национален съвет, на който ще бъдат взети няколко решения - първо ще се официализира близостта им с "Да, България" и второ - дали са съгласни с третата партия, която и да е тя.

Към момента "Да, България" събира подписи в цялата страна за явяването си на изборите.

Как точно ще се казва коалицията ("Да, България" ще фигурира, но може да има и допълнения), кои ще са партиите в нея и какво ще бъде тяхното предизборно споразумение ще стане ясно до края на деня. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

4

ognian123

08.02 2017 в 10:33

Добре е да знаем кой за какво се бори да влезе във властта.За Кунева и Лукарски вече научихме.Радан постъпи честно.Сега е ред на Христо Иванов.Напомням, че по цял свят зелените са червени.

12014

3

ognian123

08.02 2017 в 10:28

Добре е да знаем кой за какво се бори да влезе във властта.За Кунева и Лекарски вече научихме.Радан постъпи честно.Сега е ред на Христо Иванов.Напомням, че по цял свят зелените са червени.

25665

1

Victimized

07.02 2017 в 16:37

""За нас най-важни са принципите за спазване на демокрацията и добрите примери от западната политика""

Много бих искал ако може някой да ми ги презентира тези "добри примери", най-добрите примери от западни държави които могат да се дадат, не са свързани с демокрацията и либералщината, а със социалните им политики. Примери за демокрация и либерашина са абсолютния пик на културния марксизъм който се вихри в "западните демокрации", нищо повече....