Уволниха шефа на дирекция "Въздухоплаване" заради "Авиоотряд 28"

OFFNews 22 април 2016 в 16:05 8232 2

Минчо
Минчо Цветков

Директорът на дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Минчо Цветков е уволнен. Още вчера му е била връчена заповед за освобождаване. Причина за уволнението на Цветков са множество сигнали за незаконосъобразни действия от негова страна. Решението за смяна директора на ГВА е взето още през миналата седмица, съобщиха от Министерството на транспорта.

Още в началото на тази седмица министър Московски е депозирал предложение до министър-председателя Бойко Борисов за освобождаване на директора на ГВА. На 21 април заповедта е връчена на Минчо Цветков.

Той е освободен заради сигнали за неправоспособни пилоти, които са работели в „Авиоотряд 28“. Сигналите се разследват, добавиха от Министерството на транспорта.

Информацията за нередностите при "Авиоотряд 28" беше оповестена на пресконференция на ДСБ от о.з. генерал Атанас Атанасов.

Давани са разрешения на пилоти и авиокомпании да извършват летателна дейност, без да имат право за това, обяви ген. Атанасов. Той представи част от нарушенията в работата на „Главна въздухоплавателна администрация” (ГВА), която е основно структурно звено в Министерство на транспорта.

„Ние поискахме оставката на Московски миналата седмица за корупционните схеми в ДАИ. Министър-председателят ни отговори през медиите, че министърът е съдействал за изясняване на тези обстоятелства”, обясни Атанасов.

По думите му Министерство на транспорта, освен с раздаване на книжки за шофьори се занимава с всички видове транспорт.

„В тези факти, които ще ви посоча, има фрапиращи данни за това, че са издавани сертификати на авиокомпании и на пилоти да извършват летателна дейност, без да имат право за това. Това е същото като да дадеш книжка на шофьор, без да е завършил курс”, коментира ген. Атанасов.

По думите му са установени два вида закононарушения от контролните органи на самата ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”, но са потулени.

„Първият вид злоупотреба сочат злоупотреба с власт. При извършени проверки са констатирани нарушения, които сочат, че пилоти от определени авиокомпании нямат право да превозват пътници. Става въпрос за три авиокомпании – BHR, „Фортуна” и Еър Макс”, коментира Атанасов.

Той бе категоричен, че за констатирани нарушения има предложения да бъдат отнети сертификатите на въпросните авиокомпании. За тези злоупотреби е бил сезиран министърът на транспорта Московски, за което от ДСБ разполагат със съответните писма.

Атанасов изтъкна, че транспортният министър не е взел отношение по тях. Той коментира още, че има доста пикантни факти – кой къде е назначен, кой на кого е роднина.

„Няма да ви занимавам с тези неща, защото по-важни са принципните въпроси”, каза още той.

Ген. Атанасов заяви, че при извършена проверка в Правителствения авиоотряд е било установено, че пилотите, които експлоатират един от вертолетите „Аугуста” 109 – Е също са били неправоспособни. Този хеликоптер е собственост на МВР, но вместо да бъде ползван от "Гранична полиция" е предоставен на "Авиотряд 28".

„Давате си сметка за какво става въпрос. Това е авиоотряд, който обслужва правителството и първите мъже на държавата”, недоумява ген. Атанасов.

Той каза, че има тежки закононарушения при кадровите назначения в ГВА, защото става въпрос за изключително важна правно регламентирана дейност, където за длъжностните характеристики за всяка една от позициите има конкретни изисквания.

„На основните звена с контролни функции, които имат отношение за сертифициране на авиационния персонал от една страна и от друга страна на авиационната сигурност, са назначени без конкурс лица, които не отговарят и са в крещящо противоречие на основни изисквания на длъжностната характеристика за заемането на тези постове. Образно казано тези, които трябва да раздават книжките – те нямат книжки”, коментира ген. Атанасов. По думите му това е пълен абсурд.

„Тези факти доста време са прикривани и само един Господ ни е помогнал досега да няма тежка злополука”, коментира още той.

Ген. Атанасов заяви, че освен, че е сезиран министърът, за това има образувана преписка на прокуратурата и последваща проверка от страна на ДАНС, но въпросните факти и обстоятелства са потулени.

Депутатът коментира още, че има строги изисквания по отношение на хората, които се назначават в ГВА.

„Длъжностните характеристики – отдел „Лицензиране на авиационния персонал”, се оглавява и в момента от лица, които нямат професия летец, нямат свидетелство за правоспособност на транспортен пилот, нямат 5000 часа като командири, но са назначени на тази изключително важна длъжност и към момента тази длъжност се заема от лице на име Иван Иванов, което не отговаря на тези изисквания”, каза той.

На следващо място ген. Атанасов коментира, че дирекция „Летища, авиационна сигурност директор” се оглавява от София Стоичкова, която е с юридическо образование. За да се заема тази длъжност обаче, се изисква професионален опит в сферата на техническите науки или втори ранг пилот.

„Изнасяме тези факти и обстоятелства и ги адресираме към министър-председателя. Не знаем какво друго трябва да стане известно, за да се предприемат действия”, заяви ген. Атанасов.

За всички случаи на констатирани нарушения и нередности, са били информирани министрите на транспорта -Московски, Папазов, Ангелкова и пак Московски, Европейската агенция за авиационна безопасност както и ДАНС. Резултат до сега няма, добави Атанасов.

„Разполагаме с информация за злоупотреби в железопътния транспорт, с информация за тежки злоупотреби при управление на пристанищата. Тоест няма вид транспорт, в който да няма тежки злоупотреби, но явно министърът на транспорта е много ценен на министър-председателя и не се предприемат съответните действия”, каза още той.

На въпрос дали е поискал той самият назначението на Георги Ангелов, който през 2010 г. е бил уволнен от дирекцията, ген. Атанасов заяви: „Въпросът ви е провокативен. Никакви кадрови въпроси не съм поставял на тази власт”.

Той уточни, че дава тази пресконференция сам, за да няма объркване в прокуратурата, кого да призовава за сведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови