Уволненият Любомир Талев: Президентът поиска уседналост за всички избори

ОFFNews 05 април 2017 в 20:48 12724 18

Любомир Талев

Промените в закона за българското гражданство, с които се въвежда принципът на уседналост при гласуване, са поискани от президента Румен Радев на среща на „Дондуков” 2. На срещата е присъствала и министърът на правосъдието Мария Павлова.

Това твърди пред bTV и пред "Правен свят" вече бившият директор на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев.

По-рано днес Павлова спря промените в закона за българското гражданство и освободи Талев от длъжност, тъй като злепоставял институцията и законопроектът "не е бил съгласуван с министъра."

Талев обаче твърди, че секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и нейни съветници са автори на законопроекта, той е съгласуван с Павлова и в голяма степен е дошъл готов от президентството.

Указанията спешно да бъдат изготвени и качени за обществено обсъждане промени в Изборния кодекс, които предвиждат изискване за уседналост за участие в парламентарни и президентски избори, бяха дадени на среща в президентството, на която участва лично държавният глава Румен Радев. На нея бяха и секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и други съветници, както и министърът на правосъдието Мария Павлова и заместничката ѝ Деница Митрова, както и самият аз, заяви пред "Правен свят" Любомир Талев.

Работата по проекта е започнала миналата седмица, когато бях в командировка в чужбина и от президентството пристигат текстове с указания, че трябва да се внесат в максимално спешен порядък. В понеделник се връщам от командировка и бяхме извикани на среща в президентството, на която бяха дадени и указания да се включат текстове за уседналост за парламентарните и президентските избори и в рамките на деня да бъдат качени за обществено обсъждане. След срещата с президента се качихме в един от кабинетите в президентството да допълним текстовете и да огледаме финално целия проект, разказва бившият шеф на дирекция "Съвет по законодателството".

После ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка. Тъй като има процедура по Закона за нормативните актове и по Устройствения правилник на МС и всеки законопроект се придружава от оценка за въздействието, а тя трябва да получи становище от дирекция "Модернизация на администрацията" към МС, описва действията си уволненият Талев.

Той твърди, че след като е подготвил цялата преписка, я е занесъл и докладвал пред министър Павлова, като заместничката ѝ Митрова е подписала съгласувателното писмо.

"Идеята, че съм целял злепоставяне на министерството е абсурдна. Аз не съм самоубиец. Храня семейство. Освен това съм в едногодишен срок на изпитване. И трябва или да съм луд, или да съм доста глупав, за да направя нещо такова, знаейки че съм в толкова уязвима позиция", казва Талев.

Същевременно проф. Друмева твърди пред "Правен свят", че не е автор на законопроекта, но го е "консултирала от гледна точка на правната техника."

Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години, заяви Друмева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

16

Скандинавец

06.04 2017 в 11:11

От фуражка президент - толкова.

12129

15

Психодесен

06.04 2017 в 09:56

Талев и ибрикчия, ревящ, че са му взели ибрика от ръцете.
И сега създава интрига, изнасяйки информация, че промените се предлагат, за да се попречи на турската сепаратистка партия на Ердоган - ДОСТ да стигне до парламента.
Димитър Талев се обръща в гроба от срам.

10571

13

Hissarion

06.04 2017 в 09:41

1 година изпитателен срок за държавни служители - тези ги тренират в раболепие и интригантство повече и от нас.

7506

12

Кенефистански гърчове..

29216

11

Лопе де Вега

06.04 2017 в 07:49

Бе всичко това много хубаво. Радвайте се на президент мъжко момче, с характер, строг но справедлив! Все пак не забравяйте как се изметна, когато подаде оставка заради липсата на фърколети и боко му се скара. Това не беше много мъжкарска постъпка.

Сега, от висотата на президенцията, командва правителството и в отсъствие на народно събрание създава правила, променящи закони и откровено присмиващи се на Конституцията.

Уважаеми колеги, опитвам се да ви убедя в това, че исканията ни за създаване на ПРАВОВА ДЪРЖАВА, на държава в която има ред и в която законите се спазват имат смисъл. Не вярвам някой от вас да иска анархия и беззаконие. Нали точно от беззаконията около себе си се оплакваме толкова години?

Аз искам Президента на Републиката да изпълнява задълженията си без никой да посяга на правата му. В същото време очаквам и той да не заграбва повече власт от отредената му. Прав ли съм?

Поздрав!

10910

10

1Sion1

06.04 2017 в 00:55

Като са тръгнали в тази посока, редно е да помислят и за накакъв образователен ценз.Правото на глас се черпи от Конституцията.В същата тази Конституция е записано , че основното образование е безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.Няма как да черпиш само права, без да имаш задължения.Ако не можеш да си напишеш името на български , какъв българин си?!