Турският посланик привикан във външно министерство

OFFNews 07 март 2017 в 17:14 7750 7

Сюлейман Гьокче

Турският посланик Сюлейман Гьокче е бил извикан на среща във външно министерство от министър Ради Найденов, съобщават от пресцентъра на МнВР.

Причината за това е появата на Гьокче в предизборен клип на ДОСТ, като от външно министерство уточняват следното:

"На срещата заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания."

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция.

Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция г-н Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

09.03 2017 в 03:31

Ъхъ. Понеже вече се оправихте със собствените си кюрди, и между другото - със сирийските и иракските, та затова вече тръгнахте към Виена?
Туркия ке падне!

15509

5

Бухльо

07.03 2017 в 18:33

Е как забранява провеждането на политическа пропаганда? Мигар прилагат същите "нацистки практики", в които Ердо обвини Германия?

21272

4

Гароне

07.03 2017 в 18:04

Браво, все пак, можеше и без това.