Три имена за премиер обсъждат Реформаторите и ГЕРБ

OFFNews 20 декември 2016 в 08:54 11521 18

Три имена за премиер обсъждат Реформаторите и ГЕРБ

Снимка Нова тв

Три са имената за премиерския пост, около които ще вървят разговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ. Пред Нова тв Борислав Великов, председател на Българска нова демокрация.  

По думите му това са Румен Христов, Найден Зеленогорски и министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

Според Великов "ГЕРБ официално не е реагирал" на тези имена, но и ГЕРБ,  и Обединените патриоти били "еднакво предразположени и към трите имена". По думите му има ясно мнозинство в парламента, което да подкрепи правителството. Той изчисли гласовете на ГЕРБ, които са 83 плюс 1 (Методи Андреев, бел. ред), Обединените патриоти с "Атака", БДЦ и РБ на 140. "Това е сериозна работа, така че не бива да се подценява", заключи Великов.

Той обясни, че е "логично" четиримата министри в оставка, излъчени от РБ, да останат. "От ГЕРБ няма да остане за съжаление Бойко Борисов, Томи Дончев и Влади Горанов. Въпрос на лично достойнство е при Бойко, той е човек на честта, понякога взима емоционални решения", обясни Великов.

Според конституцията Реформаторите трябва да представят на президента своя кандидат за премиер. След това държавният глава ще предложи на Народното събрание гласуването на кандидатурата, а новоизбраният премиер трябва да предложи състав на правителство. Ако РБ не успеят да излъчат свой представител за премиер, президентът ще трябва да назначи служебно правителство, за което обаче в конституцията не е посочен срок.  

Пред БНТ военният министър в оставка Николай Ненчев каза, че името на кандидата вече е избрано. По думите му човекът, който трябва да застане начело на държавата, трябва да е максимално консенсусен и има такъв човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

16

ognian123

20.12 2016 в 12:04

Най—консенсусна е др.Кунева(Пръмова).Доказала го е ,като преговарящ за влизането ни в ЕС.Само неразбирам защо пак ще плащаме за нейното властолюбие и това на ББББ.

11671

9

безпартийна

20.12 2016 в 10:34

Румен Христов е топла връзка с ДПС, значи и с Пеевски. Москов не е консенсусна фигура и много не зачита законите (ВАС му отменя наредбите). Единствено Зеленогорски е консенсунсен и има управленски опит.