Цветанов разкритикува реформата на Бъчварова

Атанасов призова Биросов да оттегли законопреокта за МВР

ОFFNews 07 април 2016 в 11:14 2619 0

Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов разкритикува реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той заяви, че при вчерашното бламиране на промените в Закона за МВР са се чули "достатъчно добри аргументи" срещу предложенията.

"Ние направихме подкрепа за законопроекта, защото знаем, че това е политически акт на ГЕРБ и ние много ясно изразяваме подкрепата си за всичко, което трябва да се гласува", обясни Цветанов пред журналисти по повод това, че вчера в комисия единствено ГЕРБ подкрепиха реформата на Бъчварова.

Той коментира, че вчерашното гласуване не е било бламиране, а просто "всички, които участваха вчера в дебатите, изразиха своето мнение".

Въпреки, че от партията на Борисов подкрепиха в сряда предложенията, днес Цветанов се изказа против голяма част от идеите на вътрешния министър. Според него трябва да има централизиране в системата, а не децентрализиране. 

Той обясни, че няма пречка законопроектът да влезе в зала на първо четене, но след това трябва да претърпи сериозни промени. Той обясни, че трябва да се постигне консенсус по темата.

"Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не има някакъв конфликт, прави се не знам си какво. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават, и познават добре системата за сигурност", каза още той.

Ген. Атанас Атанасов пък призова премиерът да оттегли промените в Закона за МВР преди внасянето им в зала, за да не претърпи същото фиаско както вчера във вътрешната комисия към парламента.

Атанасов обясни, че вчера са се чули "много солидни" аргументи срещу предложенията в закона. Според него именно затова Борисов трябва да оттегли проекта, за да може "ръководството на МВР и експертите да обмислят аргументите на депутатите и да инициират евентуално нови промени".

Той е на мнение, че вчерашното гласуване практически е било бламиране на вътрешния министър, въпреки че е имало "много изпреварващи индикации", че това ще се случи.

"Не може да инициираш промени, да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив в законопроекта да бъде ще намалим възнагражденията и отпуските на полицаите. Това е абсурдно", каза той.

Според него в МВР има тежки системни проблеми по вътрешната организация на работа и противодействие на престъпността, както и по отношение разполагането на силите и средствата с оглед на оперативната обстановка.

"Явно професионалното ръководство изобщо не е на мястото си. В същото време се предвижда да се прехвърлят много големи кадрови правомощия на главния секретар на МВР, а неговата работа е да организира операциите по борбата с престъпността, а не да се занимава с кадрови въпроси. Това е отговорност на министъра", добави Атанасов.

Той каза още, че премиерът обяснява, че трябва да има политическа стабилност "е добре да си направи извод в този конкретен случай кой руши стабилността в държавата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!