Цветанов: Лични интереси стоят покрай чиповете в личните документи

OFFNews 10 март 2016 в 16:50 4049 7

Цецо
Цветанов заяви, че няма да позволи законодателството да е хаотично

Не може със закона за електронната идентификация да се променя специален закон - този за българските лични документи. Така председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов обясни пред журналисти предложението за отпадане на текстове от законопроекта за електронната идентификация, с които се дава възможност за поставяне на електронен чип в личните карти.

По-рано днес депутати от Реформаторския блок обясниха, че при обсъждането на законопроекта за електронната идентификация във вътрешната комисия вчера от ГЕРБ са предложили тези разпоредби да отпаднат. Според реформаторите премахването на текстовете поставя под заплаха възможността за ефективно електронно правителство и за електронно гласуване.

Нека се прочете стенограмата от заседанието на вътрешната комисия и ще се види какви са били моите аргументи за отпадане на текстовете, те бяха много ясни, коментира Цветан Цветанов.

Той посочи, че от ГЕРБ са за електронна идентификация, но трябва да се види каква е философията на Закона за българските лични документи. Цветанов отбеляза, че в момента в личните карти не могат да се слагат биометрични данни. Трябва да видим ще правим ли тази промяна, каква е концепцията и едва тогава можем да пристъпим към законодателни изменения, добави Цветанов. Няма да позволим законодателството да бъде хаотично, то трябва да е последователно и аргументирано, каза още той.

При тази реакция, която чух днес, оставам с впечатлението, че някой задоволява някакъв личен интерес, защото няма как, при положение че не е излязла стенограмата, да дадеш брифинг и да обясняваш кой е бил против, коментира Цветанов. Против съм, ако някой иска да защитава лични интереси, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови