Цацаров все пак ще бъде натоварен със спирането на сделки

Нели Чолашка 08 април 2015 в 11:11 1992 2

Сотир Цацаров, главен прокурор.

Депутатите от ГЕРБ не са се отказали от законовите промени, с които ще дадат право на главния прокурор или посочено от него заместник от ВКП да спират сделки по свое усмотрение, ако те засягат държавния интерес.

Това обяви в кулоарите на парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на парламентарната правна комисия.

"Ограничили сме видовете прокурори, които могат да участват в такъв процес - само главен прокурор или упълномощен от него заместник от Върховна касационна прокуратура. Махнали сме всички други форми на встъпване в граждански процеси, първоначалното встъпване във вече висящ процес, махнахме задължението на съда да уведомява прокуратурата за наличие на дела, в които се засяга държавният интерес", обясни Кирилов.

Той напомни, че право да спира сделки главните прокурори в България са имал право до 1998 г., в продължение на повече от 100 години.

Относно предложението на РБ правото за спиране на сделки да се даде на финансовия министър, Кирилов напомни, че и сега министърът на финансите има такова право. По думите му това е предвидено в ГПК.

На въпрос защо е нужно и главният прокурор да се намесва в граждански дела, той отговори: "Търсехме способи за защита на държавния интерес. Предявяването на един граждански иск отнема време, а налагането на мярка обезпечава това време, докато се подготвя гражданският иск".

Депутатът от ГЕРБ уточни, че законопроектът за промени в ГПК няма да бъде гласуван на второ четене в спешен порядък - в пленарна зала ще бъде гласуван след Великденската ваканция.

В петък - 3 април, неочаквано в дневния ред на народното събрани бяха вкарана промените в ГПК и НПК на първо четене, които предвиждат главният прокурор да спира сделки.

В крайна сметка бяха приети само измененията в ГПК, а председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов оттегли в последния момент промените в НПК.

Малко по-късно Кирилов обясни, че с промените в ГПК всъщност ще бъде вкаран текст в Закона за съдебната власт, с който на главния прокурор ще се разреши да спира временно сделки.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не иска такава власт, а премиерът Бойко Борисов го подкрепи  и обяви, че с тези неща трябва да се занимава финансовия министър.

По думите на Кирилов промените няма да засегнат казуса "КТБ", защото са закъснели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови