Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

OFFNews 09 февруари 2016 в 10:57 6829 6

Снимка troyan21 архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Иван Миховски. Искането е във връзка с проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. 

На 02.10.2015 г. около 19.50 часа в Троян по ул. „Васил Левски“ Иван Миховски управлявал  "Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към Ловеч. По същото време в  Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактури, довели до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил проверен за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Миховски е съставен акт за установяване на административно нарушение от 02.10.2015 г. за нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения.

Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния представител престъпление от общ характер.  

Депутатът от ГЕРБ Иван Миховски ще подаде писмено заявление, че се отказва от имунитета си, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови