Цацаров поиска имунитета на Бат' Сали (обновена)

Депутатът от ДПС обяви, че сам ще се откаже от него - другата седмица, защото тази празнувал Байрам

OFFNews 07 юли 2016 в 10:51 5735 7

Александър Методиев - Бат' Сали

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Александър Методиев - Бат' Сали

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес депутатския имунитет на Александър Методиев от ДПС, известен като Бат‘ Сали.

Мотивът е: две престъпления от общ характер, извършени на 1 май 2016 г.

Тогава в Костенец Методиев противозаконно попречил на орган на властта на изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство, се казва в прессъобщение на Главната прокуратура.

На 1 май депутатът Методиев пътувал от Пазарджик към Костенец. Управлявал автомобил "Мерцедес" ML. Към 16,10 ч. на влизане в Костенец Методиев извършил "тройно изпреварване" в участък, в който изпреварването е забранено. Полицай го забелязал и опитал да го спре. Подал сигнал със стоп палка, но Методиев, вместо да спре, помахал с ръка на полицаите и продължил, като дори увеличил скоростта.

След 10-ина минути на същото място полицаите спрели за проверка микробус "Форд-Транзит", в който пътували 7 души. Полицаите установили, че един от тях няма документи за самоличност и поискали да слезе, за да му съставят акт. Когато разбрали за грозящото го наказание, спътниците му започнали да се разправят с полицаите да не съставят акт. Единият се обадил по телефона на Методиев и му се оплакал. Останалите заплашвали полицаите, че "ей сега ще дойде шефът" и "ще видите какво ще стане с вас", настоявали да няма акт, държали се грубо.

Методиев веднага се отзовал. Докато се връщал с автомобила си, депутатът се обадил на началника на Районното управление на полицията и заявил, че подчинените му са спрели микробус с футболния отбор на ромите от Самоков и че съставят акт на единия от тях. Началникът обяснил, че служителите му си вършат работата и го посъветвал да си продължи по пътя, а не да нарушава обществения ред. Методиев заявил, че се връща при "своите хора" и треснал телефона. Когато пристигнал Методиев, полицаите тъкмо приключвали писането на акта. Бат' Сали се приближил и започнал грубо да им държи сметка защо пишат актове на "неговите хора". Полицаите обяснили защо, след което Методиев посъветвал мъжа без документи да не се подписва и той го послушал.

Методиев заявил на полицаите, че е депутат, извадил си картата и започнал да я размахва. След като установил, че това няма да спре полицаите, Методиев се ядосал още повече, започнал да се държи грубо и цинично. Поискал им отчет за работата им по време на дежурството и да му предоставят всички съставени актове. Полицаите, разбира се, отказали. Методиев подканял останалите лица от микробуса да снимат полицаите с телефоните си. Заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“. Депутатът отново се обадил по телефона на Началника на РУ Костенец като му заявил, че е констатирал нарушения от неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало. Началникът на РУ Костенец отново го помолил да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, но Методиев грубо му заявил: „ нема к'во да ми се молиш“.

Като не е спрял на подадения сигнал със стоп - палка от полицай, Методиев противозаконно е попречил на орган на властта - полицай от РУ на МВР Костенец - да изпълни задълженията си, като му състави акт. Той противозаконно е попречил и на полицейски служител да състави акт за установеното нарушение, като неправомерно се е намесил в процедурата по съставяне на акта, като афиширал показно положението си на народен представител.

Демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта по ЗБДС, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, се казва в съобщението на Прокуратурата.

След искането на главния прокурор парламентът може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Александър Методиев престъпления.

Часове след поискания имунитет депутатът сам обяви, че ще се откаже от него. Той обясни пред bTV, че това нямало да стане тази седмица, защото празнувал Байрам, а следващата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови