Танов възмутен от назначени "парашутисти" в митниците

Offnews 04 септември 2014 в 10:37 2598 7

Ваньо Танов

Разграден двор, изпълнение на поръчки от властимащите, назначения на "парашутисти" и дупка в бюджета. Това е картината, която старият нов шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов описа в интервю за bTV. 

Назначаването на 78 „парашутисти” възмутило най-силно Танов, който при предишния си мандат на същия пост обеща назначение на футболиста Вучката, който „рита топка” с тогавашния премиер Бойко Борисов.

„Спряха конкурсите, назначенията стават по заобиколен начин, на хора отвън. Само през нощта на 11 срешу 12 са направени над 20 назначения – това са стратегически рокади”, коментира Танов в сутрешния блок.

В отговор на въпрос дали назначенията при предходното ръководство са ставали „с вдигане на телефона” той попита: „Как иначе се назначава човек, който няма никакъв опит?” По думите му, много служители, уволнени дисциплинарно при неговото управление, са били възстановени на работа. Той определи Агенция „Митници” като „една буквално разградена структура”, неспособна да изпълнява задълженията си по събиране на приходи от акцизи и ДДС.

В митниците има "дупка" за 617 милиона лева. Това е, което сварвам, и това е, което трябва по някакъв начин тези тенденции да бъдат спрени. По отношение на ДДС-то може да се каже, че изключително неправилно е направена приходната част. Това, което е било заложено да бъде събрано от Агенция "Митници" – ДДС от търговията с трети страни, така наречения "внос", обясни Танов.

По отношение на акцизите разликата между горивата, освободени от данъчните складове, и продадените от бензиностанциите, е 30 процента, каза Танов.

Според него заложеният приходен план е нереалистичен, защото изисква повишаване на вноса в последните три месеца от годината с 66 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови