Танов: Мишо Бирата призна, че си е плащал, за да няма проблеми

OFFNews 11 март 2014 в 12:42 5426 4

Ваньо Танов

Снимка БГНЕС

Бизнесменът Михаил Михов, който беше сред основните герои в записите от "Тановгейт", си е плащал, за да няма проблеми с властите. 

Това стана ясно от изслушването на бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов в парламентарната комисия, разследваща обстоятелствата около случая с Мишо Бирата и обаждането на Бойко Борисов, станало известно като разговора "Ало, Ваньо".

"Мое мнение е, че останаха фирми, които разчитаха на политически протекции, защото през целия период тези фирми не са изпълнявали изискванията на закона. Този извод го правя, защото след като беше отнет лицензът, колкото и да не ми се иска да го кажа, тъй като човекът, изрекъл тези думи, не е между живите, той беше изненадан, че му е отнет лицензът. Това, което каза пред мен и аз го заявявам: "Аз винаги съм си плащал и се чудя как може да ми отнемете лиценза, никога не съм имал проблеми", каза пред депутатите Танов.

Той обясни, че след като е поел митниците, е бил изготвен анализ за липсите в системата. Той подчерта, че проверката в склада на "Леденика" е била само част от мерките, предприети от Агенцията. Инспекцията е установила наличието на кула за производство на спирт в склада за бира, което, по думите на Танов, е грубо нарушение, на базата на което е образувана преписка за отнемане лиценза на склада.

Бившият шеф на митниците разказа, че след тази преписка е започнала остра атака към Агенцията. По думите му собственикът на "Леденика" е бил учуден от стриктността, с която се спазва законът.

"У него имаше нагласата, че както са вървели нещата досега, могат да продължат и за в бъдеще и, може би, това му е била основната идея - че с атаки към Агенция "Митници" ще може да действа и да му бъде върнат лицензът", каза Танов.

Той категорично отрече да е водил разговор, в който експремиерът Борисов да му е поръчвал да си затвори очите за нарушенията в "Леденика". Танов коментира, че в кабинета на Борисов се е състояла официална среща, на която е присъствал и финансовият министър Дянков. Лидерът на ГЕРБ заръчал на финансовия министър да провери дали лицензът на склада е отнет правомерно или става въпрос за умишлен натиск. Пред комисията Танов цитира по спомен думи на Борисов: "Аз съм поел ангажимент, че никой в тази държава няма да прави това, което са правили преди нас - по някакъв критерий някой да бъде преследван."

Танов въвлече в обясненията си и президента Георги Първанов. По думите му бившият държавен глава се опитал да "удари едно рамо" на Мишо Бирата.
"Фактът, че съветникът на президента се явява адвокат по това дело - винаги изникват определени съмнения, че може да е оказано въздействие на съда.

Оказа се, че въпросният адвокат е отишъл в митницата на Лом и дни преди делото се е снабдил с документ, който казва, че всичко е било наред във фирмата. И този документ е отменил моето решение като директор, с което бе отнет лицензът", обясни Ваньо Танов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови