Танев: Робство е имало, срещу съжителство никой не е вдигал въстание

Симона Костадинова 27 януари 2016 в 15:39 8335 11

"Нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание".

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти в Народното събрание по повод поредния скандал с промените в програмите на учениците от VI клас

"Моето лично отношение е, че робство е имало. Така е поставено, и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население. Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство", каза министърът.

Танев заяви, че няма право да се намесва кой термин да се използва в учебната програма, защото това се определя от научната колегия.

"Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата - и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма. Нито аз съм въвел думата. Тя беше въведена от един съвсем друг министър", добави Танев.

Той обясни, че се очаква през следващите 28 дни историците да се произнесат кой термин да се използва - дали ще бъдат единни за "робство" или за "владичество".

Министърът беше категоричен, че думите му не са плод на обществен натиск. "Аз съм първият, който отвори вратата в очакване на този натиск. След като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат", каза Танев.

Той посочи, че децата няма да бъдат санкционирани, ако използват думата робство. "Това е фикс идея от последните дни. Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма. Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", обясни министърът. 

След промените в програмата се оказва, че цял випуск в шести клас ще изпусне темата за българското  Средновековие. Танев коментира, че според експерти темата може да се учи за половин срок.

"От 33 г. преподаване в университета: винаги когато има нови дисциплини, са са появявали вакуум или застъпвания. По изключение тогава ръководителят, аз, имам право еднократно да преразпределя учебното време и да компресирам отделни теми - нито един български ученик да не бъде лишен от възможността да научи основните опорни моменти от Средновековие. Според експертите половин учебен срок е достатъчен за изучаване на българското Средновековие", каза още Танев.

На журналистически въпрос как децата ще успеят да научат периода на българското Средновековие, министърът отговори:

"Средновековието ще бъде поднесено на тях толкова, колкото го знаете и вие в момента, да ви изпитвам ли?". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!