Свидетели заплашвани със смърт, ако кажат, че кметът на Трън е блъснал дете. Цацаров прати разследването в Перник

Станислав Николов блъска 6-годишния Ивайло два дена, след като полага клетва. И до днес срещу него не е повдигнато обвинение.

OFFNews 21 юли 2016 в 07:00 11670 5

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи случая "Трън" на друга прокуратура. То няма да се гледа в Трън, а в Перник. Така ще се осигури обективност на разследването, по което свидетели потвърждават, че са били заплашвани дори със смърт, ако разкажат, че кметът на Трън е блъснал дете.

Разследването е за катастрофа, станала на 13 ноември 2015 г. Тогава кметът на Трън Станислав Николов блъска с джипа си 6-годишно дете, което отива на училище. Катастрофата става срещу училището, където отива и кметът, за да остави своето дете там. Той спира автомобила - "Фолксваген", модел "Туарег", за изведе детето си. Дори не разбира, че е направил катастрофа, докато не чува стон под колата.

Ивайло оцелява, но е без далак и с половин черен дроб. Свидетели разказват какво се случило, включително, че положилият клетва два дена по-рано Николов е миришел на алкохол. Под заплахи те оттеглят показанията си, а разследването в Трън твърди, че детето самò се е блъснало в джипа. Кметът твърди същото. Срещу него и до днес не е повдигнато обвинение.

Вчера Главна прокуратура обяви, че разследването е иззето от органите на МВР и е възложено на следователи от следствения отдел на Окръжна прокуратура – Перник.

Това, пишат от прокуратурата, е мотивирано от необходимостта от безпристрастно и законосъобразно разследване.

"В хода на разследването до момента са извършени два огледа на местопроизшествие, разпитани са над 10 свидетели. Изготвени са съдебно-медицинска, автотехническа и психологическа експертизи. Категорично е установено, че на пострадалото 6-годишно дете е причинена средна телесна повреда – разкъсвания на черния дроб, на слезката, на долната куха и вратни вени, кръвоизлив в коремна кухина, травматичен шок, плеврален кръвоизлив в гръдна кухина, охлузвания.

Делото е докладвано три пъти в Районна прокуратура - Трън и прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи. Установено е в хода на разследването до момента, че водачът на лекия автомобил – „Фолксваген Туарег“ е лицето Станислав Николов – кмет на община Трън", пишат от Главна прокуратура.

На 21.06.2016 г. разследването е предявено на родителите на пострадалото малолетно дете.

На 12.07.2016 г. досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление, се казва в прессъобщението на Главна прокуратура.

Оттам потвърждават, че е бил оказван натиск над свидетел:

"По разпореждане на наблюдаващия прокурор на 15.07.2016 г. е проведен допълнителен разпит на свидетел – очевидец на пътно транспортното произшествие. От показанията на този свидетел се установява, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания. Сочи за отправяни му заплахи по телефон, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат. Този свидетел твърди още, че по време на разпита му в полицията, разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си".

"Главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди на основание чл. 195 от НПК разследването по делото да се проведе в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън. Предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън и за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник. По този начин ще да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

5

Гради Градев

22.07 2016 в 14:07

Всеки ангажиран гражданин би попитал: До публикацията - репортаж на Нова телевизия никъде ли няма постъпки от родителите да опитат да получат помощ (както от телевизията)? Ако има - кой е замитал отговорите? Ето И ТОВА трябва да се разследва от Прокуратурата, а и от Нова ТВ.

17898

3

кикимора

21.07 2016 в 10:01

Защо чк сега бе Цацаров? Защо не още при първите сигнали за гнилоч в системата?
Кой е наблюдаващия прокурор? Защо още не е уволнен?

12347

2

ЗахариЯт

21.07 2016 в 08:52

Голямо извращение ще е, ако след всичкия този шум съдът реши, че кметът е извършил престъпление и го осъди на 25% удръжка от заплатата и пробация, например.

29217

1

Лопе де Вега

21.07 2016 в 08:51

Пак питам. Ако районната прокуратура в Трън не си върши работата по закон и ред за какво ни е такава прокуратура? Защо ядат народния хляб щом не спазват законите? За какво ни е главен прокурор, който не разгонва незабавно тези некадърници и не взима мерки да възстанови законността? За какво ни е това, което очевидно погрешно наричаме правосъдие, след като системата не работи? Прокурори пишат преднамерено неграмотни обвинения и престъпниците излизат свободни от съдебната зала. После боко плаче - "ние ги хващаме - те ги пускат".

Никога няма да станем европейска държава!

Поздрав!