Светльо Витков: Да накажем системата! Битката тепърва започва

Николаос Цитиридис 21 октомври 2016 в 16:50 23596 11

Със Светльо Витков, председател на ПП "Глас народен", разговаряме за изборите, заличаването на партията от битката за президентските избори, субсидиите и бъдещите му планове.

Защо в крайна сметка не участвате в изборите за президент? Защото у избиратели и наблюдатели остана впечатление за дезорганизация?

Официалните преговори със "Зелените" за обща кандидат президентска двойка започнаха през август. Преговорите преминаха в действия по създаване на коалиция. Всичко беше наред до момента, когато започнаха клеветническите нападки, удари и конспирации, набеждаващи ме във принадлежност към ДС. А бе, бай… , ако бях от ДС, отдавна да съм в Парламента. Както и да е. В последния ден за регистрация на партии и коалиции, съпредседателят на Зелените, чието име е с 5 букви и започва с „П" се скри. Буквално и преносно и отказа да изпълни решението на висшия управленски орган на "Зелените" за явяване в коалиция за издигане на обща кандидат президентска двойка с "Глас Народен". Така събраните от нас подписи отидоха в канавката.

Така се стигна до единственото възможно решение за явяване на избори, чрез създаване на инициативен комитет. Започнахме да събираме подписи за втори път, отново 2500 подписа, но този път трябваше да ги съберем за няколко дни. Успяхме да се подготвим с целия комплект документи и на 4 октомври регистрирахме инициативния комитет в ЦИК, като предадохме над 3000 подписа. На 5 октомври на жребия в ЦИК ни се падна №1 в бюлетината за участие в изборите за президент.

Социологическите агенции започнаха да ни дават близо 3% резултат. Ден след това ЦИК заличи решението ни за регистрация, респективно участие в изборите.

Взехме решение да обжалваме това решение пред Върховния административен съд.

Мотивите в решението на ЦИК бяха за недостигащи 186 подписа. Още същия ден изискахме от ЦИК да получим протокола от направената проверка от ГРАО. Оказа се, че 256 подписа били се повтаряли в други подписки. Сами си направете си извода.
По време на заседанието в съда, представителите на ЦИК изтъкнаха пълни нелепости като аргументи, които оборихме още в зала, но въпреки това съдът отхвърли жалбата.

Оттук насетне за нас кампанията продължава. Няма как да сме безучастни след всички безумия от промените в Изборния кодекс в 12 без 5, през бюлетината, референдума, частичните избори в Младост и секциите за гласуване. Ще продължим чрез кампанията „Накажи системата!” Да се преброим тези, на които им писна и им пука за бъдещето на семействата ни в България, защото за политическата система, ние очевидно не съществуваме и сме недействителни, както като граждани, така и като гласове! Нека всеки, който на тези избори не открива своя кандидат, а и не желае гласът му да отиде в общия кюп на действителни гласове, които ще вдигнат избирателната активност и макар да се казва, че няма да бъдат отчетени ще увеличат процентите на кандидатите, нека да напишат "№ 1" в бюлетината и да задраскат всички останали кандидати. Това е кампанията „Накажи системата”. Да се преброим тези, които сме недействителни.

Думите "конспирация" и "удар" бяха употребени преди малко. От кого идват тези удари?

В политиката врагът няма лице. Ако имаше, то конфронтацията е неизбежна. Ако знаехме откъде идва ударът, щеше да има ответната реакция. Но в политиката не знаеш откъде ти идва. Нито една от партиите в парламента няма изгода "Глас Народен" да е в Народното събрание.

Но както е казал народът: “Всяко зло за добро”. Ядосан съм от тези събития, но животът продължава.

Да погледнем хипотетично - как щеше да стои "Глас Народен" в президентската надпревара при тези кандидати и тази кампания? Каква щеше да е визията ви?

Това са мажоритарни избори. Хората имат нужда да видят човека, а не партията му. Няма да изреждам кандидатите и всеки от тях през колко партии е минал само и само, за да е във властта, защото интервюто ще се превърне в роман. Едно от нещата, с които се борим, е именно късата памет на избирателите, която дава шанс на доказани политически номади.

Определено щяхме да бъдем в първата шестица като след нас щяха да останат кандидатите на доста „сериозни” партии, както между впрочем се случи и в първата ни президентска кампания през 2011 г. А, може би и това е причината участието ни да бъде спряно.

Визията ни е позната на нашите симпатизанти и гласоподаватели, а ще я видите и на следващите парламентарни избори и тя е – „право куме в о’чи!”, т.е. казваме нещата такива каквито са и наричаме проблемите с истинските им имена.

Понесохте много критики за това, че се коалирахте със "Зелените". Някои от вашите поддръжници и тези на "Зелените" дори се зарадваха, че не сте успели да се кандидатирате заедно. Как гледате на тези критики?

Винаги, когато правиш нещо ново, има недоброжелатели, които искат да те дърпат назад. Знаете приказката, че на българския казан в ада не му трябва пазач. Ако един тръгне да излиза, другите в казана ще го дръпнат обратно. Очаквахме го. Но докато за хора, за които политиката е хоби след работно време, за нас е работа от сутрин до вечер, често и без почивни дни.

По-важното, а и трудното, е да успееш да запазиш тези гласове и хората, които са ти гласували доверие.

Ако нямаш застъпници, хора, мотивирани да следят за нарушения в изборния ден и за правилното прочитане и подреждане на бюлетините, тези гласове изчезват, иначе казано се преразпределят. Секционните избирателни комисии са съставени от квоти на парламентарно представени партии.

Просто гражданите трябва да бъдат активни не само с гласуване, а да защитят гласовете си на място, когато се броят бюлетините. Лесно било да възпламениш масите. Ами не е! Нека си говорим истината, ако беше така лесно, до сега да е станала революция!

"Ще се видим на парламентарните избори" - това беше Вашето послание, когато стана ясно, че няма да участвате на вота за президент. Със "Зелените" ли ще играете или отново соло?

От сега мога да кажа само едно - ние започнахме работа за парламентарните избори. Който иска да се присъедини към нас, е добре дошъл. Но е важно да се знае, че при нас нищо не е на всяка цена. Доказахме, че сме бегачи на дълги разстояния, а не спринтьори на къси дистанции, сменящи отборите след всеки спринт.
 
Успяхте да влезете в Общинския съвет и за пръв път вече имате някакъв допир с властта. Има ли смисъл и какво постигнахте?

"Глас Народен" има двама общински съветника в София. Двама от общо 61 в Общинския съвет. Трудно е да преобърнеш масата и мнозинството, а и общината си е малкия парламент и там се води политика.

Има няколко групи и ГЕРБ са с най-много общински съветници. На тях им трябва само един глас за мнозинство. Ние не сме срещу ГЕРБ на всяка цена, както е БСП, но мога да кажа, че „и на всяка цена” нерядко се вижда в гласуването на докладите, че има цена.

При нас баланса идва от полезните решения, които смятаме, че са в интерес на гражданите на столицата. По гласуванията ще ни познаете. Имаме доста конфликти и с едните и другите. Съпротивата срещу нас е мека, но безотказна – трябва да търсиш политическо лоби, за да мине твоето предложение, което често означава, то да мине през ГЕРБ като най-голяма група. Дали има смисъл? Да, има, защото самото ни присъствие разчупва статуквото в СОС. Но основният смисъл, който още не се е зародил е активността на гражданите по комисии. Всеки гражданин може да присъства на отворените заседания на комисиите в СОС, може да чуе, да види и да вземе отношение. Но засега гражданско присъствие няма.

Само при споменаването на вашето име и това на "Глас Народен" изкача една дума - субсидия. Разсейте веднъж за винаги съмненията за тях и споделете какво направихте с вашата партийна субсидия през последната година.

340 хил. лева на година - това получаваме като резултат от над 1% гласове, който взехме през 2014 година. Хубаво е, че ми задавате този въпрос, но не съм чул някой да попита Първанов или Кънев за размера на техните субсидии, а и за какво ги харчат. Нашата субсидия отива основно за избори. За 3 години минахме през 5 избора. Сега основните средства, които имаме са заделени за парламентарните избори, които според нас ще бъдат изключително важни. Оттук насетне имаме разходи за офиси, заплати, режийни и регулярни поддържащи ежедневното функциониране на партията. Напомням, че публикуваме отчети за приходите и разходите ни на официалната страница на "Глас Народен".

Има ли кандидат-президент, когото "Глас Народен" би подкрепил?

Не. Няма такъв. И не е защото „аз съм най-красив“ и „най-умен“, а защото не виждаме между тях този, който може да бъде нашият президент. 

Как изглежда Вашият кандидат?

Човек, който има политически опит и доказани умения в професията си, достатъчна политическа прозорливост и позиция по всеки трептящ казус. Но позиция в интерес на българските граждани, а не на партията, която го е издигнала или на външни сили. Независим, доколкото е възможно и активен във всеки ден от мандата си.

Въпреки фала с президентския вот, все пак "Глас Народен" отива на избори за кмет на район "Младост".

За вас може да е фал, но за нас “съдията” ни показа незаслужен червен картон.

Да, "Глас Народен" отива на избори в район Младост. Нашият кандидат е Венци Мицов.

За какво ще се бори той и какви шансове му давате?

Венци с кебапчета не можете да го купите, щото не можете да го изхраните. Венци беше кандидат за кмет и на предишните местни избори, той живее в Младост и познава проблемите на района добре.

В изборите за местна власт 2015 г., Венци спечели около 1500 гласа и това го нареди на 4-то място след ГЕРБ, БСП и РБ. Битката му ще е сериозна и има сериозни шансове да стане кмет. Настроенията на гражданите носят този шанс. Програмата му можете да прочетете на официалния сайт на партията и на страницата му във фФейсбук. Това, в което вярвам е, че Венци има възможността да върне връзката между гражданите и общинската администрация. 

За финал - кой ще спечели при балотаж между Бай Хуй и Бате Гойко?

Дай ми дефиниция на тези двамата.

Лирическият Ви герой Бате Гойко и лирическият герой бай Хуй. Знаете определенията и на двамата.

Бай Хуй няма елементарно възпитание според авторите, а Бате Гойко според творците е мъж! Така че, победителят е ясен. Разбираш ли Ясене? Накажи системата!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

9

KumaLisa

22.10 2016 в 00:32

Стига бе Светльо с тоя номер на използване на протестно ориентираните. Два флайера с "Да ги изритаме в гъза" и това ти е йезуитската кампания. 10 години лапаш държавна субсидия по този нагъл начин. Твоите хора рокаджиите почнаха вече с памперси да ходят. Засрами се и стига си ги използвал.

12142

4

ad a

21.10 2016 в 17:29

На системата й е през оная работа, че ще я наказваш. Не можеш да я накажеш играейки по нейните правила. Но на Светльо това му е ясно.

12212

2

terorero

21.10 2016 в 17:13

Светльо Витков заяви съвсем скоро, че сътрудниците на ДС са съвсем ок. Не е компромат или чуто от някъде. Той го каза сам в прав текст.
На фона и на това, че ПР му е дъщерята на Бриго Аспарухов...айде да изключим точно Светльо от желанието ни да се борим с тая ДС гняс дето ни взе здравето.
След като веднъж гласувах навремето сега, когато чух позицията му за ДС агентите му желая само едно: Неуспех!