Дрънкането на оръжия близо до Русия минава границите, смята Борисов

Ненчев и Митов на мушката на премиера, ако са поемали ангажименти без негово знание

Юлиан Христов 16 юни 2016 в 11:26 32796 46

Струпването на войски в Черно море срещу Русия минава границите, смята Борисов

Снимка БГНЕС, архив

Разполагането на натовски войски на територията на Румъния и изпращането на военни кораби в близост до Русия минава границата на допустимото. Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов по повод намеренията на НАТО да разположи многонационална бригада в Румъния, като по този начин разшири присъствието си в Черно море със създаването на обща флотилия с участието на България и Турция. 

В същото време НАТО има намерение да изпрати и четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша за засилване на отбраната им срещу Русия.

Окончателното решение по този въпрос се очаква да бъде взето на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли.

"Като изпратим военните кораби като флотилия при руските кораби вече минава границата на това, което аз мога да допусна", коментира пред журналисти Борисов и обясни, че ако български министри са поемали ангажимент за присъединяване на български войски в Румъния, "ще има проблем с тях". Преди два дни военният министър обяви, че страната ни има готовност да прати до 400 военни в т. нар. "рамкова бригада", която ще е със състав от между 3000 и 5000 войници.

"Затова, чакам Ненчев да си дойде, и Дани Митов да си дойде и много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент. Президентската институция е друго. Те може да са поемали ангажимент, може да са говорили. Ние не се бъркаме в техните работи. Но, ако мои министри са давали напразно надежди без да ме информират по тази тема, ще има проблем с тях. Ще ги пратя на корабите да воюват те. Да видят колко е хубаво", каза Борисов.

Той допълни, че е разговарял с президента и премиера на Румъния по този въпрос, като им е обяснил, че разширяването на военното присъствие в Черно море би означавало военен конфликт:

"Казах му точно на румънския президент и преди седмица на моя румънски колега – българо-румънски учения всеки ден можем да правим. Може на Шабла да дойдете на ракетните учения, които правим, на всеки кораб ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме. Другото вече е пряко отиване към военен конфликт, защото тези, които са ястребите, не виждам дали първо ще си изпратят синовете там. Като изпратим военните кораби като флотилия при руските кораби вече минава границата на това, което аз мога да допусна".

Преди да изложи позицията си, Борисов направи ретроспекция на отношенията България-Русия в последната една година, като обясни, че той е отстоявал икономическите интереси на страната по повод газопровода „Южен поток“.

„Много добре знаете моята реакция, когато от Анкара президентът Путин и президентът Ердоган за една нощ или за един ден, „Южен поток“ го прекръстиха на „Турски поток“ и обиколиха България – навотска държава. Помните как нашите реактори в Белене тогава заминаха за натовска Турция и нито един мой съсед или колега не се обади в моя защита, когато президентът Путин ми размаха от Анкара пръст в присъствието на президента Ердоган. Паралелно с това, ние влязохме в тежък конфликт, когато трябваше да отстоим националните си интереси - и за Бургас-Александруполис, и за Южен поток, и за АЕЦ Белене ние бяхме повече от твърди. Няма други такива в Европа“, каза Борисов.

Той заяви, че страната ни е сред най-лоялните и „най-точните“ членове на НАТО и ЕС.

„Когато дойдоха колегите и за противоракетната отбрана, винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна на Русия. Те имат друг тип действия на територията на България. Те са преди всичко икономически, които са били и срещу мен. Ние сме православни християни, имаме много общо между религията, културата и всичко останало. В същото време се заговори за флотилия. Флотилия означава ние да присъединим българските кораби към турските кораби, защото има такова споразумение от много отдавна. Казах на румънските колеги – аз искам да виждам в Черно море яхти, туристи, мир и любов, не искам по курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад“, каза Борисов.

Той каза още, че с германския канцлер Ангела Меркел наскоро коментирали, че „хората в света са забравили какво е война“.

„И когато така дрънкат оръжия – айде, когато е по-далеч, иди-дойди, но когато на Бургас дислоцираме военни фрегати, самолетоносачи, или на Варна, по време на курортния сезон, това вече минава границата. Да, НАТО, имаме бази, участваме, абсолютно сме лоялни, но тук да се изправим директно ние и да го превърнем в територия на война... Защото руската страна към други може да е по-нервна, но това много ще я заболи, ако се направи от България. Когато е било за икономическите ни интереси, твърдо защитавам българската политика, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме свали и ще дойде някой по-войнолюбив, ще отиде да се бие. Аз не знам дали съм за мобилизационна възраст, ако мога да ходя на война, ще ми е по-добре“, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

47

El Commandante

16.06 2016 в 21:59

"Когато гласуваш на коментар на Prologue с "+" се мултиплицират "-", но не и плюсовете"

Ако си гласувала вече веднъж с + не можеш да пишеш повече плюсове и понякога вместо + се получава минус...

77927

43

El Commandante

16.06 2016 в 18:23

Много тежък ден за козяците деба, да ги ожали човек....

25665

41

Victimized

16.06 2016 в 16:26

Колкото да ви се иска , драги ми нещастници , няма как да промените историята и фактите . Украйна не е член на НАТО , нито е член на ЕС , и съсредоточаване на войски по тази линия не може да бъде приемано като защита . Русия може да има икономически претенции в източна Европа , това не оправдава милитаризма на НАТО в региона , не виждам Руснаците да са окупирали западния бряг на Черно море ,или пък да ни заплашват с инвазия ? Тези неща са в главите на човечето на позитано и тролчетата дето му сърбат реториката ....

25665

40

Victimized

16.06 2016 в 16:20

Еми няма как да не му отдам заслуженото на Баце , един път да заеме позиция която отговаря до голяма степен с позицията на хората , то е ясно , че вече му пари под големия задник , почва да обръща внимание на народното настроение , но лъже естествено. Много добре знае какви ги дробят министрите му . Като казвам хората имам предвид мислещите , не тези дето обвиняват във спам и флуд , са точно тези които правят точно това под тази тема .НАТО никога не е била и никога няма да бъде организация за защита , НАТО е направена с цел натиск и напрежение .
"за първи път в историята на договора САЩ се позовава на член 5 на 12 септември 2001, в отговор на терористичните атаки на 11 септември 2001."

14469

39

случайно прочетох

16.06 2016 в 15:19

„И когато така дрънкат оръжия – айде, когато е по-далеч, иди-дойди, но когато на Бургас дислоцираме военни фрекаги, самолетоносачи, или на Варна, по време на курортния сезон, това вече минава границата.

!!!!Божеее, "дрънкат оръжия"!?!-друго му дрънка!
" НА Бургас, НА Варна"???- така се говори НА село!Защото те ходят
НА София и НА Гърция...

Толкова махленски изказ е срам и за най-простия човек!