Станишев за бъдещето на ЕС: твърдо „не“ на сценария за две скорости в Европа

OFFNews 01 март 2017 в 18:51 7863 4

„Бялата книга“, която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи днес, съдържа 5 възможни сценария на развитие на ЕС след напускането на Великобритания и дава формално начало на (дълъг) процес на фундаментално преосмисляне на посоката на развитие на Съюза. Разбира се, за нас, българите, светна голяма червена лампа веднага щом видяхме сценарий, в който интеграцията е по желание, т.е. Европа на няколко скорости.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. 

Нека не бързаме обаче да скачаме „на нож“ срещу поредната перспектива да останем на опашката на успешните и проспериращите. Нека по-добре първо да се запитаме защо сме още на опашката? Защо 10 години след влизането ни в ЕС Северозападният регион продължава да е най-бедният в ЕС? Защо инерцията и емоцията от пред-присъединителния период беше загубена, а ние отдавна стоим, изключили от каквато и да е скорост, попита Станишев. 

Според него трябва ние да ускорим крачка, а не да се жалваме, че останалите бързат. 

Нека спрем да гледаме на ЕС като на обща касичка, която може да ни спре "джобните", и вместо това да увеличим собствения си принос и напредък. Защото Европа няма време да ни чака, допълни Станишев.

От пръв поглед можем да видим как тези 5 сценария са разположени в политическия спектър. Първият сценарий – „поддържане на статуквото“, е сценарият на Европейската народна партия. Вторият – „нищо друго освен Единният пазар“ – е сценарият на европейските консерватори. Третият – „Европа на две и повече скорости“ – е най-мрачният. Четвъртият – „по-малко и по-ефективна Европа“ – е сценарият на либералите. Петият – „да правим много повече – всички - заедно“ – е сценарият, който най-много се доближава до визията на европейските социалисти, смята той.

Европейските институции винаги са били само средство за постигане на целите, зададени от държавите-членки, с ресурсите, заделени от държавите-членки. В последните години това беше „удобно“ забравено от мнозина премиери, които за всичко обвиняваха „големите началници“ и митичния всемогъщ „Брюксел“ като събирателен образ на всичко онова, което им пречи да просперират. У дома пък говореха само за защита на „националния интерес“, и нито дума за общи, Европейски решения, или за собствен принос, подчерта председателят на ПЕС.

По думите му с представения днес документ ЕК хвърля топката обратно в ръцете на лидерите на страните членки, които трябва да поемат по-голяма отговорност за бъдещето и да спрат да се оправдават с Брюксел за липсата на резултати. "Списъкът с такива лидери изтънява всеки ден. Така сценариите всъщност са два: или дайте на европейско ниво необходимите ресурси и компетенции, за да има общи решения на общите проблеми, или си ги решете сами (без да обвинявате ЕС)", коментира Станишев.

Той посочи, че намирането на общи решения е много по-сложно от опростения дебат "повече или по-малко" Европа. 

"Точно както американският президент Доналд Тръмп тези дни осъзна, че осигуряването на здравеопазване за 320 млн. души е „сложен“ въпрос, така и британският премиер Тереза Мей започна да осъзнава, че напускането на ЕС е сложен въпрос. По същия начин бъдещето на ЕС е въпрос, който изисква задълбочена работа и отговорно поведение от страна на лидерите – поне от тези, които искат да отидат отвъд реториката и да предприемат конкретни, решителни действия и да предложат работеща визия за бъдещето на Съюза", каза той.

Представеният от Юнкер днес документ ще се обсъди на предстоящата среща на върха в Рим в края на март, където ще се отбележат 60 години от подписването на Договора за Европейската икономическа общност, един от фундаменталните документи, които проправят пътя на европейския проект.

"Левите премиери ще отидат на тази срещата единни и убедени, че няма да позволим 60 години усилия за мир, сигурност и просперитет в Европа да бъдат заличени от такива „политици“, които заради собствения си страх и некомпетентност предлагат просто да зарежем всичко. Няма нужда да чакаме техния челен сблъсък с реалността и управлението, когато разберат, че в социалните медии можеш да правиш политика, но не и политики", категоричен е той.

Посоката, която ще изберем, със сигурност ще съчетава различни елементи от тези 5 сценария, или ще добави нови. Важното обаче е да вземем решение, което да се ползва с максимално широка подкрепа, да си представим каква Европа искаме в близкото бъдеще, и да запретнем ръкави. Лозето не ще молитва, а мотика. В известен смисъл, всяка страна членка трябва да направи първо този избор сама за себе си, каза още Станишев.

Тази година предстоят важни избори – през март в Холандия, през април – във Франция, през септември – в Германия. У нас – само след месец. Очевидно е, че за да участваме активно в големите промени в ЕС, но не само на думи, страната ни има нужда от промяна. България трябва да бъде на масата, а не в менюто. На 26 март аз ще поискам тази промяна за България, подчерта лидерът на ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

4

Azazel

02.03 2017 в 09:51

Добре де, не разбирам защо всички му се нахвърлят, дори като застава зад нещо добро и полезно за България?!... Ок, има си недостатъци, ама от време на време прави и добри неща за страната ни (макар, че единственото добро, за което се сещам в момента, беше преди десетина години - плоския данък... :) ). Ако има някой, който в този момент е с достатъчно силна позиция в ЕС, за да попречи да ни третират като второ качество хора при предоговарянето след Брекзит, то това е той (а не любимите на българския народ Бойко, Каракачанов, Марешки и т.н...), така че тук е момента, като данъкоплатци да го аплодираме и да го натискаме да свърши реална работа, а не да го плюем...