Станишев спазарил службите срещу главата на Борисов през 2012 г.

OFFNews 12 май 2016 в 10:15 9268 4

Дали ДПС е поискало сектор "Сигурност" или на ДПС е бил предложен сектор "Сигурност" от г-н Станишев, за да се случат определени събития от есента на 2012 година - този въпрос зададе бившият председател на ДПС и настоящ лидер на новосформираната партия ДОСТ Лютви Местан. 

В интервю за bTV той отговори на твърденията на бившия лидер на социалистите за това, че от ДПС поискали Делян Пеевски да оглави ДАНС заради два атентата срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Станишев през последната година твърде често коментираше Местан и ролята на Местан във връзка с края на кабинета "Орешарски" и мисля, че той има да отговаря на още въпроси, които аз ще му задам. Моите въпроси към г-н Станишев ще бъдат: как, с кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет "Борисов", говоря за есента на 2012 г., където се крие обяснението за всички последващи събития, породили гражданско недоволство? И там ще намерите ключа и за изключително отговорното отношение за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски", каза още Местан. 

Той обясни, че е бил първият политик, който след общественото недоволство с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, е казал, че това решение било неприемливо. На въпрос дали ще се извини за назначението на Пеевски, както това направи Сергей Станишев, Местан отговори: 

Извинението предполага съзнание, ако не зa вина, то за отчетлива, едностранна политическа отговорност. Що се отнася до отговорността, тя ако е на Местан, поднасям много искрено извинение. Но питам Станишев има ли доблестта да се яви в това студио и да каже – отговорността за назначаването на Пеевски е на Местан? 

Лидерът на ДОСТ заяви, че Станишев прави "фатална грешка" като прехвърля отговорността за събития преди протестите от началото на 2013 г., които доведоха до оставката на първото правителство на ГЕРБ. Той обясни, че е имало неофициални разговори, без да посочи с кого и къде са проведени срещите. На въпрос дали това е бил Ахмед Доган Местан отговори, че не е споменавал името му. 

"Понеже на г-н Станишев все разни други хора са му виновни, наистина ще му задам въпроса дали корените на събитията, които се разгърнаха след май 2013 г. не бихме могли да ги търсим в едни негови договорености от есента на 2012 година? Понеже бях зам.-председател на ДПС, а не председател, аз не съм пряк участник в тези събития. Не съм споменал името на почетния председател на ДПС. Въпросът ми е дали онова което се случи през 2013 г. не се корени в негови ангажименти, поети през 2012 г. Каза, че като пряк участник в събитията знае много добре чия е отговорността и каква част от нея е негова", продължи Местан. Той посъветва Станишев да бъде по-внимателен, защото "не му прилича".   

Ако този човек наистина се позволява да се прави на света вода ненапита и прехвърля цялата отговорност върху мен или дори върху ДПС, то той има да отговаря на наистина тежки въпроси, допълни лидерът на ДОСТ. 

Той обясни, че падането на кабинета "Орешарски" се е случило, защото "моделът на този кабинет беше изчерпан с огромния крах на БСП на европейските избори". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

12.05 2016 в 11:45

Обзема ме ярост и апатия...Ние продължаваме да живеем в държава, в която "некви" хора някъде си шушукат и нещо си решават. Обидно ми е, гадно ми е, противно ми е. А гостите на рождения ден на Станишев ме карат да повърна. Или държавата не е за мен или аз не съм за нея. Лесно е да си просто чистоплътен. Трудно е явно на някои да преценят. Другият вариант е наистина повечето публични личности да не знаят какво е морал в чисто човешки план.

12881

2

Иван55

12.05 2016 в 10:23

"Дали ДПС е поискало сектор "Сигурност" или на ДПС е бил предложен сектор "Сигурност" от г-н Станишев, за да се случат определени събития от есента на 2012 година"

"Червей" и твърдения за срязан кабел към едно посолство...
Йовчев и неговата стратегия за реформиране на сектор Сигурност, заедно с "белия автобус...

77927

1

El Commandante

12.05 2016 в 10:20

I see dead people....