"Спяща" станция в Красно село ще чака метрото за Бояна

Кметът Пламен Църноречки: Паветата от булевардите ще отидат в малките улици

Юлиана Ончева 26 август 2015 в 11:30 25069 7

Паветата по столичния булевард "Прага" ще изчезнат през следващата година. Да се сменят с асфалт, иска кметът на столичния район "Красно село" Пламен Църноречки. 

Шофьори и живеещи край булеварда, както и около "Цар Борис III", настояват да се смени паважа. "За" запазването на паветата са столичани, които са далеч от шума и проблемите при движението. "Вярно е, че създават атмосфера, обичам паважа, но той е за вътрешноквартални улици", обяснява Църноречки. Един от проектите, който се надявам да се реализира до две години, е смяната на паважа в отсечката от "Тодор Каблешков" до шесто районно, разказва той. Всичкият паваж да бъде вкаран във вътрешно квартални улици, е намерението на кмета. 

Църноречки влезе в историята на столицата - първите зелени трамвайни релси са на територията на "Красно село" около "Руски паметник". Ще се косят редовно, обещава кметът. Според него обаче не видът им е големият проблем на общината, а местата в детските градини. 

В "Красно село" живее майка ми, това, за което ѝ се обаждат най-често да ходатайства е именно настаняването на малчуганите в детско заведение. За съжаление, няма как да помогна, обяснява Църноречки. Три сгради за 12 групи към съществуващи градини са построени, предстои и изграждане на модул за разширение на 4 групи към ЦДГ №99 „Брезичка”, ще започне реализиране на строителството на модулите за разширения към ОДЗ №8 „Таврия” и ЛДГ №134 през 2016 г.

На територията на общината ще има и ремонти на 25 ОУ “Д-р Петър Берон” , както и на културния дом "Красно село". Тук е ритуалната зала на общината и заради снимките, които младоженците си правят, строителните ограждения ще се преместят, обяснява Църноречки. 

Голямата гордост и радост на кмета е предстоящият старт на новия лъч на метрото - първият участък е от "Красно село" до Театър зад канала.

Това са 7 км със 7 метростанции, като в нашия район спирките ще са на Петте кьошета, на ул. “Г. Софийски” и бул. “Пенчо Славейков”, на кръстовището на бул. “България” и бул. “Гешов” и на пазара “Красно село”. След “Красно село” метрото продължава към “Овча Купел”. Цялото трасе на третата линия е 16 км. със 16 метростанции.

Една станция на "Дойран" при бензиностанция "Шел" е предвидена да бъде "спяща" и готова за връзка с евентуалното разширение на метрото към Бояна. 

Към края на годината ще започне и изграждането на кръстовището на две нива на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” и бул. „България”, това е голям проект, допълва Църноречки. 

В момента се градят пет площадки за игра в междублоковото пространство, както и площадка за стрийт фитнес.

Предвижда се извършване на цялостна реконструкция на част от „Красно село – Плавателен канал” по плана на София, което включва изграждане на алеи, паркинг, детска площадка и обособяване на зелени площи, уточнява Пламен Църноречки. 

Кметовете е по-добре да бъдат назначавани от Столичния общински съвет, вместо избирани пряко от хората, ако правомощията им се запазят в сегашния си вид, смята управникът, изкарал два мандата като кмет на "Красно село". Той вече е номиниран за трети от общинската организация на ГЕРБ, чака се решението на Изпълнителната комсия на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови