Собствениците на мина "Бабино" се отказали да я закриват

OFFNews 12 октомври 2016 в 12:40 6609 1

Собствениците на мина

С писмо до енергийния министър собствениците на "Въгледобив Бобов дол" са уведомили правителството, че оттеглят искането си за прекратяване на концесионния договор. Това стана ясно от думите на министър Теменужка Петкова след заседанието на правителството в сряда. 

Втори ден продължават протестите на миньорите в мина "Бабино" заради неизплатени заплати и заради намерението на собствениците да закрият рудника. Във вторник в Агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 души от мините. 

Собствениците обаче размислили, но какви са мотивите им, засега не е ясно. „Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството "Въгледобив Бобов дол", с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество Въгледобив Бобов дол, че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността”, обясни Петкова, като допълни, че не е ясно какви са новопостъпилите обстоятелства за промяната на решението.

Концесията е отдадена на "Въгледобив Бобов дол" през 2007 година и е за 30 години.

Тя не пожела да коментира дали има политически мотив в действията на собственика на рудника. „Не искам да влизам в подобни конспирации, става въпрос за закъснение за изплащане на трудовите възнаграждения от август тази година, така че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация“, каза тя. Петкова обясни, че в случая става въпрос за частни отношения, в които държавата не може да се намеси. По думите ѝ в случая става въпрос за отношенията в една частна фирма и държавата много трудно може да се намеси в тях. 

Държавата има готовност да осигури работа на миньорите, ако те излязат на улицата. Социалният министър Зорница Русинова обясни, че ще бъдат предприети мерки за бързо намиране на работа на територията на областта. Тя каза, че инспектори са правили проверка в мините в началото на октомври, когато е констатирано забавяне на заплатите за август. За това са издадени наказателни постановления. 

“Наблюдава се още от началото на годината системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнагражденията. Само за тази година има 7 наказателни постановления, които са издадени на самия работодател”, каза Русинова.

По думите ѝ вчера сутринта в Агенция по заетостта било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 души, 150 от тях са пенсионери. "За всички останали имаме възможности с обявените работните места в региона. Например Бюрото по труда Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда Кюстендил също - около 50 души имаме възможност още днес да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативните програми има възможност за квалификация”, посочи социалният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови