След отхвърленото вето: Президентът дава Изборния кодекс на Конституционния съд

OFFNews 18 май 2016 в 16:06 10493 10

Президентът сезира Конституционния съд след отхвърленото му ветоСлед отхвърленото вето: Президентът дава Изборния кодекс на Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за противоконституционност на текстове от Изборния кодекс. По-рано днес парламентът отхвърли ветото му, с което той върна текстовете за изборите в чужбина в Народното събрание. Със 135 гласа "за" (ГЕРБ, 12 депутати от РБ, ПФ, БДЦ и "Атака"), 27 "против" (ДПС, 3 депутати от РБ и независими) и 3 "въздържал се" (РБ) депутатите подкрепиха текстовете, с които се намалява броят на изборните секции зад граница. 

По-рано днес на въпрос дали отхвърлянето на ветото е действие срещу президента, Цветанов отговори: "Да не забравяме, че България е парламентарна република".

За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите, се посочва в позиция на държавния глава, разпространена от прессекретариата на президентството.

Според Плевнелиев решението на парламента показва, че депутатите за пореден път са дали превес на партийните си интереси, над конституционните права на българските граждани, с което ги отдалечава от родината. "Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани", се казва в позицията.

В нея се допълва, че държавният глава е мотивирал ветото не като "акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори."

"Вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината. Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", се посочва в позицията на президента.

"Държавният глава нееднократно е посочвал колко е важно в настоящия геополитически момент всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но е твърдо убеден, че това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията. По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света", се казва още в съобщението на прессекретариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

9

ultra-73

19.05 2016 в 12:25

Срам и позор за частта от депутатите на РБ, гласували със "ЗА" отпадането на ветото!

7506

8

Профанесоре,

и аз съм омерзен от непрекъснатия ти словесен бълвоч, ама не го правя на тема.От вас друго не се и очаква.
3 млрд на година мед носят в България 'външните' българи.
Ако не ни искате - кажете направо. И без това ваканциите в България са по скоро изпитание, отколкото удоволствие.

7506

7

Ще дойде време на колене да молим българите в чужбина да гласуват, ама у нас никой не мисли за утре. След 10-15 години ще бъдем малцинство в собствената си страна.
За дупедатите, обаче, единственото важното нещо е ДНЕС да напълнят копанката.

13011

6

Georgi Ganchev

18.05 2016 в 23:26

Мдааа , интересите на султан Ердоган требе да се защитават.

12015

3

hi hi

18.05 2016 в 17:04

Подкрепям!

77927

2

El Commandante

18.05 2016 в 16:36

Ахахаха ама как сериозно гледа -ше ви пляскам със страпона палавници!

14469

1

случайно прочетох

18.05 2016 в 16:23

Браво!
Започва да ми става симпатичен!