След "Червей": СГС рязко намали подслушването

Юлиан Христов 10 септември 2015 в 10:13 2576 0

След

Рязък спад на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) се наблюдава в първата половина на годината. Това показва доклад на Бюрото за контрол на СРС (БКСРС). В края на юли бяха оповестени частично данни от този доклад, който сега е публикуван на сайта на Бюрото.

Според данните в него за първите шест месеца на 2015 година съдилищата в страната са издали 1459 разрешения по-малко в сравнение със същия период на 2014 година. Спадът е почти на половина - 40.52%.

Най-драстично е намалението на разрешенията, издадени от Софийски градски съд (СГС), чийто бивш председател Владимира Янева, семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, се оказа в основата на аферата "Червей". След оповестяване на случая стана ясно, че съдът е позволявал на МВР да подслушва извън законно установените срокове. Резултатите от проверката по случая показаха, че от събраните данни от тези СРС не е имало никакви резултати. 

Няколко месеца след аферата, БКСРС отчете драстичен спад на дадените от СГС разрешения - повече от 55%. За сметка на това обаче в някои съдебни райони се наблюдава увеличение на разрешенията. Първенец в това отношение е Военният съд в Пловдив, който е приложил със 140% повече СРС-та.

СГС води класацията и по друг признак - брой откази. За първата половин година съдът е отказал 130 пъти да издаде разрешение за следене или подслушване. За сравнение със същия период от 2014 г. отказите са били едва 15. Това прави скок в отказите със 766.67%. Втори е Специализираният наказателен съд, където ръстът в отказите е 160.87%. 

Рязък е спадът е на използване на СРС при неотложност и за предотвратяване на тежко умишлено престъпление. Тук отново първенец е СГС - спадът е от 40 разрешения през 2014 г., на 9 за първото полугодие на 2015 г.  

От доклада на Бюрото за цялата 2014 г. стана ясно, че ДАНС е рекордьор по неправомерно прилагане на СРС. От 184 констатирани нарушения при всички заявители на СРС - МВР, ДАНС, прокуратурата, военното и цивилното разузнаване, 140 са записани на сметката на контраразунавателната агенция. Често използван прийом за безконтролно следене и подслушване е комбинирането на няколко текста от Наказателния кодекс, при които водещ е чл. 253 - пране на пари.

Вчера депутати от управляващото мнозинство внесоха промени в Закона за СРС, с които се предвижда увеличаване за подслушване при престъпления против Републиката. Към момента законът позволява СРС да се прилага два месеца с възможност за удължаване на срока до 6 месеца общо. С промените сега се предлага, ако службите са по следите на шпиони, диверсанти или терористи, те да могат да бъдат държани на контрол до 1 година. Информацията, която ще се събира, ще е с гриф за секретност до 15 години, след което ще се унищожава.     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови