Скандалният Янко Станев от ДПС оглави СДС-Варна

OFFNews 10 февруари 2015 в 13:55 9293 13

10 години след като беше изключен от СДС заради финансови злоупотреби, Янко Станев се връща на чело на партията във Варна.

Станев беше изключен от СДС през 2005 година, като след това оглави градската организация на ДПС във Варна. 

Повторното му връщане в СДС станало на неоповестено събрание в читалище в район "Владислав Варненчик", съобщава "Капитал". На него са присъствали около 80 души, но не присъствал нито един от старите активисти на СДС - досегашният председател на градската организация на сините Цанко Цветанов и заместникът му Балин Балинов. Николай Бошнаков - председател на СДС в район "Одесос" и бившият кмет на Варна Христо Кирчев дори не били уведомени.

Бившият кмет на Варна Христо Кирчев разказа за ОFFNews.bg, че старите седесари не знаели за провеждането на   отчетно-изборната конференция на сините и научили постфактум за избора на нов лидер. На тайния форум Станев бил избран по предложение на Антон Чанев – шеф на СДС в район „Владислав Варненчик".

Според бившия кмет и депутат от СДС постът на Янко Станев бил спазарен в централата на Националното ръководство на СДС в София. "Янко Станев е като Делян Пеевски за Варна. Пред нищо не се спира, за да постигне целите си. Сега идеята е да продадат марка СДС за местния вот", категоричен е бившият депутат.

Кандидатурата на общинския съветник за лидер на градската организация се приема критично заради безпринципното му политическо поведение.

"Мишки. Само мишки сте останали. Янко Станев избран, и цялото ръководство мълчи. Абсолютни мишки.
Като сте си с жените, по заведенията да ви шамарят дано! Мен ли чакате да ви скоча или какво ?!?!?!" , е написал в профила си в социалната мрежа Фейсбук синият активист Борис Марков.

Краен в оценката си е и лидерът на ДСБ Радан Кънев: Изборът на Янко Станев е равно на преврат.

Янко Станев бе един от основателите на СДС - Варна. За финансови злоупотреби е изключен от редиците на сините  през 2005 година с решение на Контролния съвет. По-късно преминава в редиците на ДПС. През 2012 година е изключен и от партията на Доган защото отказва да изпълни решението на Централния съвет и да подкрепи кандидатурата на БСП Борислав Гуцанов за кмет на Варна и работи в полза на ГЕРБ. Сега е общински съветник. На 11 май 2011г. в града бе проведена т.нар. акция "Медузите 2", в която според официалната информация на МВР бе проверявана документация за финансирането през общинския бюджет "на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града". Досъдебното производство, започнало след това, бе тихомълком прекратено през юни 2013г., а според източници от прокуратурата в неговите рамки е било проверявана именно свързаната със Станев фондация "Владиславово". На 6 юни 2013г. в деня за размисъл преди частичните избори за кмет на Варна Янко Станев бе арестуван по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града. След освобождаването си от ареста той заяви, че задържането му е било политически мотивирано. Информация за резултата от последвалото разследване няма и до този момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!